Mikor menjünk madárlesre?

Soha nincs rossz alkalom madarászni, de van néhány alkalom, ami előnyösebb másoknál. Ha minden nap és minden évszakban ismerik a madármegfigyeléshez a legjobb időpontot, akkor a madarászok könnyebben láthatnak több madarat, így jobb kilátásban lehet része, hogy mindent fajt megtapasztaljon.

Ahogy az embereknek van napirendjük, úgy a madaraknak is megvannak a napi szokásai az etetésre, a pihenésre és egyéb tevékenységekre. E viselkedési minták elsajátítása segíthet a madarászoknak megtanulni, mikor lehet a legjobban látni a madarakat. Etetés: A madarak idejük nagy részét táplálékszerzéssel töltik, akár maguknak keresnek élelmet, akár párjuknak kínálják azt. Az egyik legaktívabb táplálkozási időszak a kora reggel, amikor felkel a nap, és felmelegíti a rovarokat, megkönnyítve a rovarevő madarak táplálékkeresését. Ugyanakkor más fajok is étkeznek egy hosszú éjszaka után. A késő este hasonlóan aktív a madarak etetésére, mivel energiát tárolnak éjszakára. Amikor a madarak hangosak, sokkal könnyebb a hallgatózás.

Tavasszal és nyáron a madarak azon dolgoznak, hogy területeket alakítsanak ki és magukhoz vonzzák a párokat, és gyakran kora reggel énekelnek (bár egyesek éjszaka is), amikor a hangok tovább terjednek, és kisebb lehet a háttérzaj. Azok a madarak, amelyek reggel kimennek a mezőre, jobban felkészültek arra, hogy kihasználják a madarak hangjait a különböző fajok megtalálására és azonosítására. Napozás: A napozást gyakorló madarakat gyakran könnyű megtalálni a délután közepén, amikor a legmagasabb a nap. Ez bármely évszakban népszerű madárles lehet, mivel a madarak a napot használják a hőmérséklet szabályozására és a tollatkák elleni védekezésre. Ivás: A madarak a nap bármely szakában ihatnak, de nagyobb valószínűséggel keresik fel a madárfürdőket és más vízforrásokat a nap melegében. Más népszerű ivási idők, különösen a háztáji fürdőkben, ugyanaz az idő, amikor a madarak táplálkoznak. Evés közben kihasználják a vizet.