Mikor ne menjünk úszni?

Az év egyik legjobb időszaka, amikor a nyári forróság közepén a strandon pihenjük ki a mindennapok okozta fáradalmakat. Ilyenkor semmi mással nem kell foglalkozni, mint a napsütéssel, a barnulással, no és persze a az evéssel-ivással és a legfontosabbal, hogy jókat csobbanjunk a hűsítő vízben.

Gyerekkorunkban ilyenkor állandóan rajtunk volt szüleink vigyázó szeme, no és persze fülünkben ott csengett számtalan intelem. Hiszen minden egyes strandolós napon legalább egyszer elhangzott, hogy felhevült testtel be ne merjünk menni a vízbe, no és persze azt is végig kellett hallgatni – reggeli, tízórai, és ebéd után is -, hogy tele gyomorral nem szabad úszni menni, mert veszélyes. Felnőttként aztán már kedves nosztalgiával gondolunk ezekre az intelmekre – amelyekre gyermekként csak türelmetlenül legyintettünk -, hogy aztán a saját félelmeinket szajkózzuk a mi gyerekeinknek. Ez az élet rendje, ám azon mindenképpen érdemes elgondolkodni, hogy ezek közül a figyelmeztetések közül vajon melyik az, amelyiknek igenis van valóságalapja és mi az, amire tényleg nagyon oda kell figyelni, mielőtt belegázolunk a vízbe.

Nos, azzal talán nem árulunk el túl nagy újdonságot, hogy felhevült testtel, napozást követően közvetlenül tényleg nem szabad azonnal ugrani egy fejest, hisz nem csak a végtagjainkban okozhat görcsöt – nem mintha az nem lenne épp elég veszélyes -, de a szívizom is sokkolódhat. Ráadásul sokkal veszélyesebb ilyenkor, ha nem a partról gázolunk be, hanem már eleve a mélyebb részeken vagyunk – például egy vízi biciklin – és onnan csobbanunk. Ilyenkor ugyanis az egész testünket egyszerre – és hirtelen – éri a hideg, aminek a következtében még az is előfordulhat, hogy  felszínre sem tudunk feljönni. Ezzel tehát nagyon óvatosan bánjunk, hűtsük le magunkat szép lassan és csak fokozatosan merészkedjünk be. Az evéstől azonban nem kell tartanunk, a teli gyomor nem igazán okozhat problémát – ilyenkor az egyedüli hatás az, hogy lassul egy picit az emésztésünk -, ám az ivás már más tészta. Alkoholos befolyásoltságban inkább hanyagoljuk a fürdést – pláne mély vízben -, mert a tompult érzékek igen komoly veszélyt jelenthetnek.