Milyen a jó szülő?

Szülőnek lenni a legnagyobb vállalkozás, a legnagyobb meló és a legnagyobb kaland. Sajnos aranyszabály, recept nincs, ezért sokunknak a szorongás uralhatja a hétköznapjait. Hiszen a legjobbat akarjuk a csemetéknek, miközben senki sem ismeri a tökéletes megoldást minden problémára.

[wp_ad_camp_1]

Szeretnénk olyan szülők lenni, ahogyan a nagykönyvben, illetve a szakkönyvekben van, de emellett olyanok is, mint a reklámban, vagy amilyenek a szüleink voltak. Vagy esetleg bármilyenek csak olyanok nem, mint a felmenőink. Más gyereke valahogy mindig tisztább, ügyesebb, udvariasabb, sikeresebb. Úgy érezzük akkor adunk meg mindent nekik, ha a legjobb, vagyis a legjobbnak mondott iskolába járatjuk, ha emellett zongorázik, hegedűzik, hárfázik, öt idegen nyelvet beszél, matematikai zseni és legalább nyolc sport kupát szedett össze tíz éves koráig. Persze legyen népszerű is, legyen sok barátja és megfelelő társadalmi élete. A gond azzal van, hogy míg mi a legjobbat próbáljuk neki nyújtani, nem mindegy, hogy hová küldözgetjük, milyen ember kezére adjuk, vagy a készségeinek megfelelő plusz munkát nyomunk-e a nyakára. A különórákért amúgy komoly pénzeket kell fizetni, viszont ez egyáltalán nem garancia arra, hogy a gyerek jó kezekbe kerül, vagy fejlődni fog. Bizony az is előfordulhat, hogy hiába járatjuk évekig zongorázni, ha inkább énekelne, vagy focizna.

Jó szülő

Jó szülő

Emellett sokan a gyerek korát, vagy fejlődési fázisait sem veszik figyelembe. Hiszen lehetséges, hogy az évekig kínozott gyereknek, kis türelem kellett volna, és magától kialakul az érdeklődési köre, vagy jobban jelen tud lenni egy-egy foglalkozáson, hiszen kicsi korban jelentős eltérés lehet két gyerek fejlettségi szintje között. Lehetséges, hogy a mi csemeténknek például, még másfél év komoly ábrándozásra van szüksége, ahhoz, hogy közösségben, vagy versenyen teljesítsen. Szerencsére a pedagógia elvek, ha kis is siklanak néha, általában visszatérnek a józan ész keretei közzé, és időről időre kiderül, hogy a gyereknek gyerekkor kell. Fára mászás, evés, alvás, lustálkodás, álmodozás, nyugalom, sikerélmény, nem újabb és újabb erőltetett zseniképzés.