Milyen autó az ideális friss jogsihoz?

Egy fiatal életében sűrűen vannak igazán emlékezetes pillanatok, ám ezek közül is kiemelkedik – főképp fiúk esetében – a nap, amikor a hőn áhított jogosítványt végre a kezükbe vehetik.

Ezzel véget ér egy korszak, nincsenek ráutalva a szülőre – illetve a tömegközlekedésre -, oda és akkor mehetnek, amikor csak szeretnének. Legalábbis sokaknak ez az első gondolata, ám a valóság gyakran közbe szól, hisz bár vannak olyan szerencsés tinik, akik a jogosítvány mellé azonnal kapnak autót is, a gyakorlatban ez inkább úgy néz ki, hogy hosszas könyörgések árán elvihetik néha a családi autót. De zömében inkább azt sem. Ilyenkor persze azért észérvekkel lehet hatni a szülőkre – a nagyszülőkre pedig pláne -, hogy mégiscsak kellene egy saját verda, hisz valamin azért tényleg meg kellene tanulni rendesen vezetni, meg hát amúgy is, már minden havernak van saját kocsija.

Kellő mennyiségű könyörgés után pedig előbb-utóbb valamelyik felmenő rokon megsajnál és beadja a derekát, ám ilyenkor jön a legnehezebb döntés, hisz konszenzusra kellene jutni az autó típusát illetően. Míg a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatal rendszerint valamilyen gyors sportkocsit szeretne, ami nem csak sebes, de meg is lehet vele jelenni, addig a szülők inkább pártolnának egy tankot, amiben semmi baja nem lehet. A jó választás azonban valahol félúton van. Nagyon lomha kocsit nem szabad venni – legalább biztonságosan lehessen vele előzni normális sebességnél -, ám a sportkocsi sem jó ötlet, mert az ifjonti hév néha bizony rossz tanácsadó. A biztonságra azonban törekedni kell – a légzsák alapfeltétel, ahogy az ABS és ma már az ESP is -, ugyanakkor az első autó kitűnő eszköze a felelősségre tanításnak is. Azaz ha az a fiatal autója, akkor bizony a zsebpénzből, diákmunkából származó jövedelemből illik fenntartani, ezért hát mindenképpen olyan modellt kell választani, ami relatíve alacsony fogyasztású, és amihez a kopó alkatrészek olcsók. Szerencsére jó pár modell van, ami teljesíti ezeket a kritériumokat, s bár lehet, hogy ezek egyike sem áll leejtően gyönyörű, de ez amúgy is sokadlagos kérdés csupán.