Milyen az iszlám építészet?

Az iszlám építészet egy évszázados építészeti kategória, amely az iszlám elveiben gyökerezik. Elsősorban az arab államokban és a világ muszlim többségű országaiban, valamint az arab vagy iszlám történelemmel rendelkező európai országokban, például Spanyolországban és Portugáliában található meg. Az iszlám épületekre jellemző feltűnő szobrászati ​​formák és gyakran vakító díszítőelemek a Föld legfélelmetesebb építményei közé tartoznak.

[wp_ad_camp_1]

Az iszlám építészet olyan építészeti stílusra utal, amelyet a mohamedán (az iszlám hitű emberek), az iszlám elveinek fizikai megnyilvánulásaként hozott létre a 7. században, és ez a hagyományos építészet mind a mai napig tart. Az iszlám építészethez leggyakrabban társított épület a mecset vagy a muszlim istentiszteleti hely. De az iszlám építészet mind a világi, mind a vallási épületeket magában foglalja, beleértve a nagyszabású mecseteket, erődöket, palotákat, sírokat és középületeket, például iskolákat, a kisebb méretű építményekig, beleértve a szökőkutakat, nyilvános fürdőket és háztartási struktúrákat.

A korai iszlám építészetet olyan létező stílusok befolyásolták, mint a római, a bizánci és a perzsa építészet. Mivel az iszlám építészet elterjedt a Közel-Keletről az egész világon, konkrétan olyan helyekre, mint Ázsia, a kínai építészet befolyásolta. Az iszlám stílusú építészet Európa egyes részein az iszlám építészet egyik változata, amelyet az észak-afrikai muszlimok fejlesztettek ki, akik meghódították az Ibériai-félszigetet és számos környező nyugati mediterrán szigetet, és ezt a stílust több száz éves uralkodás alatt fejlesztették ki. Ennek a stílusnak számos kiemelkedő példája található Spanyolországban. A belső lépcsőkkel és kis ablakokkal rendelkező tornyok feltűnőek, hogy szerves funkciót töltsenek be, és napi öt alkalommal imára hívják a muszlimokat.