Milyen problémákat okozhat a vashiány a szervezetünkben

Sajnos a vashiány az egyik leggyakrabban előforduló hiánybetegség, melyet igen nehéz felismerni, ugyanis nagyon változatos tüneteket produkál. Viszont érdemes komolyan venni, hiszen a vashiány számos komoly probléma kiváltó oka lehet.

[wp_ad_camp_1]

A vashiány egyik legismertebb és leggyakoribb tünete a vérszegénység. Abban az esetben, ha a szervezetünkben nincs meg a szükséges vas mennyiség, akkor a vörösvértestek számára drasztikusan lecsökkenhet. Melynek az a feladata, hogy a szervezetünkben eljuttassa a szövetekhez a szükséges oxigént. A vashiányból következő vérszegénység a gyermekeknél fejlődési zavarokhoz, a felnőtteknél viszont gyengeséghez, szívproblémákhoz, illetve koraszüléshez is vezethet, ezért is nagyon fontos komolyan vennünk. Intő példa lehet, ha a menstruáció alatt a nők egy része több vért veszít az átlagosnál, ugyanis számukra fokozottan oda kell figyelni a vas megfelelő pótlására. A szervezetünk folyamatos vas pótláshoz jut a mindennapi táplálékbevitellel. Az ételekben található vas, kémiailag eltérő formában van jelen, így ebből következik az, hogy ezek felszívódási hatékonysága különböző lehet.

Vashiány

Vashiány

A szervezetünk számára a legkönnyebb hasznosítani az állati eredeti húsból, illetve vérből nyert tápanyagokat, többek között a vasat is. Így azok számára, akik nem fogyasztanak húst, vagy a szigorú vegetáriánusok fokozott figyelemmel kell eljárni a megfelelő vitamin pótlásról, hiszen gyakrabban találkozhatunk vérszegénységgel és vashiánnyal. Azok a csecsemők, akik megfelelő időre születtek, az életük első hat hónapjára rendelkeznek elegendő vas mennyiséggel. Majd ezt követően az anyatejben található vas kiválóan fedezi a szükséges mennyiséget, hiszen kiválóan felszívódik.