Milyen színű rózsákat nevelhet kertjében?

Amikor a kertben sóvárgunk a szivárvány után, kevés virág elégít ki minket annyira, mint a rózsa. A kertész szakemberek keményen dolgoznak új színárnyalatok és kétszínű rózsák kifejlesztésében, de az az igazság, hogy az egyszínű növényekből is gyönyörűeket lehet termeszteni.

[wp_ad_camp_1]

A vidám mandarin és az álmodozó sárgabarack színű rózsa ragyog a napsütötte virágoskertben, ezért, ha érdekes színt szeretne, akkor ültessen sárgabarack színű rózsákat mondjuk kék vagy lila virágok köré, és meglátja mennyire színes lesz majd a kertje. A sárga rózsáknak rossz a foltmágnesük, de a betegségekkel szembeni ellenálló képességük nagyon jó. A halvány citromvirágzás, mint a ‘Lady Banks’ mászórózsáé, virággal megrakott vesszökkel tölti meg lugasát. A ‘Graham Thomas’ nagy, kupás virágokat tartalmaz, gazdag arany árnyalattal a vegetációs időszakban. A zöld virágok tendenciája soha nem volt olyan népszerű, ezért próbálja ki a zöld rózsa fajtákat, mint a „Limonádé”, „Jade” és a „Super Green”.

Néhány zöld virágfajtától eltérően a rózsákban található zöld árnyalatok finomak, és általában krémszínnel vannak ellátva.  A zöld rózsák menta frissességet árasztanak minden virágkompozícióban. A halványzöld hűvös kiegészítője a levendula vagy a rózsaszín virágoknak, és ünnepi hangulatot kölcsönöz a vörös rózsákkal ellátott ünnepi díszítéseknek is. Az igazi kék rózsa kifejlesztésére irányuló törekvés fokozott sürgetést váltott ki. Bár a rózsák nem rendelkeznek a kék szirmokat okozó génnel, a kutatók fejlett genetikai manipulációs technikákkal dolgoznak a kék gének kék virágokból, például árvácskákból vagy íriszekből történő átvitelére, így manapság már nagyon kevés helyen, de lehet kapni gyönyörű kék rózsákat is. A felsorolt színek mellett találhat még csodaszép rózsaszín darabokat is, amelyek kedvességet adnak majd kertjének hangulatához.