Minden, amit tudni kell gyerekcipőkről!

Nehéz a kontrollálatlan információ áramlás korában, megfelelő szempontok szerint dönteni. Hiteles forrást kell találni, ha fontos döntésekről van szó. Mint például ha az a kérdés mikortól és milyen cipő adjunk a gyerekre.

[wp_ad_camp_1]

Miután a baba feláll még a lábujjait behúzva lépeget, ilyenkor még nem kell cipó, mezítláb még jobban fejlődik, csúszásgátló zoknit, vagy bőrtalpú cipőcskét lehet rá adni. Amikor elérkezett az önálló járás ideje, amely 11 hónapos kortól 18 hónapos korig történik általában, már fontos lesz a jó cipő. A cipő kérge erős kell legyen, meg kell támasztania a sarkat minden oldalról. Jó ha bőrből készült, hogy ne izzadjon bele a kicsi lába. A talp ne legyen merev, ne legyen benne betét, ami megemeli a boltozatot. Ha szandál, akkor ne legyen a saroknál nyitott. Amennyiben szükség lenne a betétes cipő alkalmazása, mindenképpen szakember tanácsát kell kérni a választáshoz. Természetesen, ha a gyerek izomtónusa vagy egyéb körülmény indokolja a speciális lábbelit, akkor az úgynevezett szupinált cipő hordása mellett szükség lesz gyógytornára, mozgás fejlesztő gyakorlatokra is.

 

Gyerekcipő

Gyerekcipő

Másik kérdés, hogy amelyik cipőt az egyik gyerek hordta, tovább lehet-e adni. Szakértők szerint igen. Mivel a gyerekek gyorsan nőnek nem használnak sokáig egy lábbelit, így a deformálódás minimális. Biztosan nem okoz a következő gyereknél problémát. Akár több gyerek is használhatja ugyanazt a cipőt. Fontos tudni, hogy nem mindig a legdrágább gyerek cipők a legjobbak, és az is nagyon fontos, hogy ha egy gyerek több nap után sem érez kényelmesnek egy cipőt, akkor azt nem kell ráerőltetni. Kétségbe sem kell esni, mert fontos ugyan a jó gyerekcipő kiválasztása, de általában, túl nagy kárt nem okozhat egy egészséges gyerek lábainak a fejlődésében.