Mire jó a levendula illóolaj?

Levendula egy igen ismert növény, amely sokak kedvence a jellegzetes illatának köszönhetően. Napjainkban újra reneszánszát éli, és igen felkapottá vált, így egyre több helyen találkozhatunk vele.

[wp_ad_camp_1]

A levendulából ma már ezer féle dolgot készítenek, ám mind közül talán mindmáig a levendula illóolaj a legismertebb. Amely cseppet sem meglepő, ugyanis számtalan dologra fel lehet használni. Testi és lelki gyógyításra egyaránt. Mi most abban leszünk a segítségére, hogy melyek is azok a dolgok, ahol kiválóan alkalmazhatjuk ezt az illóolajat. A levendula hatékonysága főként annak köszönhető, hogy mintegy 150 féle vegyület található meg benne. Amely mind egytőlen egyik kedvező hatással vannak a szervezetünkre. Ezek közül csak párat szeretnénk megemlíteni, mint pl. gomba és mikrobaellenes, görcsondó, antiszeptikus, nyugtató, fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatással is rendelkezik. Ám sokak számára meglepő lehet, viszont bizonyított tény, hogy a levendula olyan jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre, hogy akár a depresszió tüneteit és képes csökkenteni. Ám nézzük hogyan és mire használjuk?

Levendula illóolaj

Levendula illóolaj

Számos kutatás támasztja alá azt a tényt, hogy a levendula nyugtató és lazító hatással rendelkezik. Ennek köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben álomba szenderüljünk. Felnőttek és gyermekek esetén egyaránt alkalmazható. Ahhoz, hogy ezt a hastást elérjük, elegendő csak egy textil kendőre pár cseppet csepegtetnünk, melyet a párnánk alá helyezhetünk. Amennyiben a napközben munkahelyi stressz szeretnénk csökkenteni, akkor az ellen úgy védekezhetünk a legkönnyebben, hogy párologtatóba helyezzünk pár cseppet. Amennyiben fejfájással, vagy görcsös, feszülő izmokkal kell megküzdenünk, akkor célszerű levendula olajjal átmasszírozni a problémás területet.