Mit csináljunk, ha kimarad a délutáni alvás a gyereknél?

Minden kisgyerekes szülő egyik legnagyobb rémálma, hogy valamiért felborul a napi rutin és kimarad egy – vagy adott esetben az egyetlen – napközbeni alvás. Ez külső szemlélőként nem tűnik akkora katasztrófának, ám a gyerekek egy kicsit másképpen működnek, mint a felnőttek, ez pedig fokozottan igaz a pihenést illetően.

Utóbbiak esetében ugyanis alapvetően egyszerű ilyenkor a helyzet. Ha nem tudjuk valamiért kipihenni magunkat, akkor általában annyi következménnyel jár, hogy korábban elálmosodunk este, így ha tehetjük, akkor vacsora után már megyünk is aludni és másnapra már el is van felejtve az egész. A kicsiknél viszont az ok-okozat fordítva játszódik le, ami igen érdekes jelenség és a szülők gyorsan meg is tanulnak alkalmazkodni hozzá. A gyerkőcök esetében a nyugodt éjszakai alvás egyik legfőbb alapfeltétele az, hogy délután – vagy amikor az ő napirendjük diktálja – rendesen kialudják magukat. Minél terheltebb az agyuk, minél fáradtabbak, annál nehezebben tudnak ugyanis annyira lenyugodni, hogy álomba szenderüljenek. Ez pedig minél nehezebben megy, annál nyűgösebbek lesznek, aminek az egyenes következménye, hogy még inkább képtelenek elaludni.

Ez pedig egy olyan ördögi kör, ami rendesen leharcolja a szülők idegeit, nem is csoda tehát, hogy ennyire rettegnek attól, ha valami borítja a napi rutint. Ám hiába minden félelem, előbb-utóbb mindenki szembesül ezzel a problémával, mert nincs az a szerencsesorozat, ami két-három évig folyamatosan kitart. Ha pedig kimaradt egy alvás, akkor már csak az imádkozás marad, hogy valahogy kibírjuk estig. De valóban semmit sem tehetünk annak érdekében, hogy megkönnyítsünk a magunk és gyermekünk helyzetét? Nos, csodák sajnos e tekintetben sincsenek, kis odafigyeléssel azonban javíthatunk az esélyeinken. Elsősorban kerüljük az erős ingereket, semmiképp se próbáljuk fárasztani a gyereket, sőt. Inkább teremtsünk nyugodt, kiegyensúlyozott légkört, így az agya kevésbé merül le estére. Hozzuk előrébb az altatást amennyire csak lehet, de ne erőltessünk semmit. Végül pedig, mindközül a legfontosabb: készüljünk fel rá, hogy nehéz napunk lesz és minden türelmünkre szükség lehet.