Mit érdemes tudni, ha Bulgáriába készül utazni?

A tengerparttal rendelkező országok a nyári hónapokban nagy népszerűségnek örvendenek. A nyugati országok jellemzően elég drágák, így aki tengerparti nyaraláson szeretne részt venni, annak rendesen meg kell húznia a gatyaszárat. Éppen ezért egyre többen utaznak kevésbé népszerű, kedvezményes árú országokba.

[wp_ad_camp_1]

Bulgária pénzneme kevésbé ismert. Sokan úgy vélik, hogy az ország az euróövezet tagja, ez azonban nincs így, ugyanis Bulgária saját devizával rendelkezik, melynek neve leva. A pontosítás kedvéért meg kell említenünk, hogy a leva valójában a többesszám, valójában lev a pénznem neve, viszont a magyar nyelvben a leva ragadt meg. A leva 1881 óta az ország pénzneme, amikor az ország kinyilvánította függetlenedését az Oszmán Birodalomtól. A leva eleinte a franciák frankjával volt egyenlő. Kezdetben a bolgár érméket aranyból és ezüstből készítették, azonban ez a későbbiek folyamán természetesen megváltozott. A bolgárok nem igazán használnak egy vagy két levás bankjegyeket, ehelyett inkább az érméket használják. A bolgárok nagyon szeretik a kézzel fogható pénzt, így a nyugati országokkal összevetve sokkal kevésbé elterjedtek a bankkártyaleolvasók és az automaták.

Annak ellenére, hogy ezen a téren elmaradott a nyugathoz képest Bulgária, a turisták által gyakran látogatott részeken igyekeznek javítani ezen az arányon. Nagyon fontos tisztában lenni vele, hogy a bankokba érdemes menni pénzváltás céljából. Az utcai pénzváltók jellemzően lehúzósak. Mivel Bulgária egyáltalán nem drága ország és csodaszép tengerparttal, illetve környezeti tájjal rendelkezik, ezért célszerű a nyaralást erre a desztinációra tervezni. Bővebb információkért, valamint biztosítás kötésért látogasson el az axa-assistance.hu weboldalra és tájékozódjon!