Mit kezdjünk a horkolással?

Túlhajszolt, stresszes életünkben a pihentető alvás nem csupán létfontosságú, de sokak számára a nyugalom egyetlen szigetét is jelenti. Sajnos a kielégítő pihenést könnyedén keresztbe tudja húzni a horkolás, és bár talán sokkal zavaróbbnak tűnik elsőre, ha valaki mellettünk teszi ezt, ám ha mi vagyunk a hang forrása, ezzel a jelenséggel akkor is kezdeni kell valamit.

Fontos tudni, hogy időnként mindenki horkol. Ha nagyon nehéz, fárasztó napon vagyunk túl, esetleg épp ellenkezőleg, és némi alkohol mellett eresztettük ki a gőzt, akkor normális, hogy horkolunk. A gond akkor kezdődik, amikor ez a jelenség hosszan elhúzódik, hisz ilyenkor valami más ok áll a háttérben, rendszerint valamiféle egészségügyi probléma. Megijedni azért nem kell, ritkán komoly a baj, azonban félvállról venni sem szabad. Ha régóta arra panaszkodnak mellettünk, hogy egész éjszaka hortyogunk, akkor mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat. Első körben legtöbbször egy fül-orr-gégészeti vizsgálat következik, esetleg tüdővizsgálat, kiegészítve alvásvizsgálattal. Jó hír, hogy ez utóbbi már otthonunkban is elvégezhető, emiatt nem szükséges egészségügyi intézményben éjszakáznunk.

Horkolás

Horkolás

A vizsgálatokat követően legtöbbször nem szükséges műtét (kivéve mandulaproblémák, vagy polip esetében), sokkal gyakrabban ajánl a szakorvos valamilyen eszközt, amely segít megszüntetni a horkolásunkat. Léteznek kimondottan erre a célra készített párnák, sőt pizsama is, amely célja, hogy gátolja a háton alvást – oldalt, vagy hason fekve ugyanis jóval kevésbé horkolunk -. Amennyiben alvási apnoét diagnosztizálnak a vizsgálatok során, akkor sem kell kétségbe esnünk, hisz a megfelelő – és fájdalommentes – terápiával már igen jól kezelhető. Jól látszik tehát, hogy nem szabad beletörődnünk az álmatlan éjszakákba, és fontos, hogy mielőbb utánajárjunk, hogy mi okozza a horkolást, mert létezik segítség és megoldás.