Egészséges ételek, olcsón? Lehetséges!

Általában két oka van annak, hogy egészségtelenül étkezünk. Vagy az anyagiak jelentenek korlátot, vagy idő szűkében vagyunk. Hisz az egészséges alapanyagok közel sem a legolcsóbbak, ha pedig mindig friss ételt szeretnénk az asztalra, az bizony komoly elfoglaltságot jelent.

Szerencsére odafigyeléssel és tudatossággal megkönnyíthetjük a saját dolgunkat és jócskán bővíthetjük a lehetőségeket. Az első és legfontosabb lépés, hogy mindig legyen otthon megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag. Az egészséges konyha alapja a megfelelő zsiradék, és persze a jól megválasztott szénhidrát forrás. Jó hír, hogy ezek egyike sem különösebben romlandó áru, akár kókuszzsírral, vagy épp olívaolajjal főzünk, nyugodtan tarthatunk otthon belőle annyit, hogy véletlenül se fogyjon el. Ugyanez igaz a jó minőségű rizsre, tésztára is. Húsok esetében inkább a halakat és a sovány húsokat részesítsük előnyben. A tonhal például egy kitűnő alapanyag, hisz sokféleképpen és nagyon rövid idő alatt elkészíthető, az egyetlen hátránya, hogy nem épp a legolcsóbb. Ezért inkább tárazzunk be, amikor bele szaladunk egy nagyobb akcióba. A fagyasztott hal eláll akár fél évig is, konzerv formában pedig a másfél-két éves szavatossági idő sem ritka. 

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás másik alappillére a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása. Zöldségek esetében a spórolás leginkább úgy valósítható meg, ha magunk termesztjük kiskertben a növényeket, amennyiben erre nincs lehetőség, akkor pedig érdemes háztáji árut vásárolni, akár a helyi piacról. Innen persze a gyümölcsöket is beszerezhetjük, ám a téli időszakban ez meglehetősen nehézkes, ilyenkor nyugodtan vásároljunk mélyhűtött árut, hisz azok minősége általában kiváló, főképp bogyós gyümölcsök esetében – melyekből remek desszertek, vagy italok készülhetnek -. Ugyancsak szerencsés spórolási mód – mind pénzzel, mind idővel -, ha egyszerre több napra való ételt készítünk el. Nagy segítség az is, ha mindig figyeljük az aktuális akciókat az üzletekben és a gyakran fogyasztott élelmiszerekből, alapanyagokból ilyenkor nagyobb adagot vásárolunk, hisz így hosszútávon jóval gazdaságosabban tudunk főzni.