Mit kezdjünk az aftával?

Amilyen apró, olyan kellemetlen és akinél egyszer megjelenik, az jó eséllyel sosem szabadul meg tőle igazán. Akár a száj szélén megjelenő herpeszről is lehetne szó, ám ezúttal egy belső problémára utal a leírás. Az afta a leggyakoribb szájüregi nyálkahártya betegség és bár rendszerint veszélytelen, roppant fájdalmas tud lenni.

Fajtától függően lehet akár akkora, mint egy gombostű feje, de előfordulhat akár 2-3 centiméter nagyságú is – ez utóbbi esetében, főleg, ha többször is kiújul, akkor mindenképpen keressünk fel egy orvost, mert megeshet, hogy valamilyen belgyógyászati gond okozza -. Hangozzék azonban bármilyen furcsán is, a méret tulajdonképpen másodlagos tényező, ugyanis az 1-2 milliméteres afta is éppúgy tud fájni, mint az, amelyik tízszer akkora. A különbség elsősorban a gyógyulási időben mutatkozik meg, lévén a kisebbek nagyjából egy hét alatt eltűnnek, ám a köröm nagyságúak akár hónapokig is megkeseríthetik életünket.

Ezt pedig akár szó szerint is vehetjük, az afta okozta fájdalom ugyanis olyan szintű lehet, hogy az már az evést, ivást, sőt, akár a beszédet is akadályozhatja. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy a szájüreg mely részén található, a nyelv oldalán például fokozottan kellemetlen tud lenni. Sajnos mind a mai napig nincs konszenzus a tekintetben, hogy mi okozza, de a megfigyelések alapján a legyengült immunrendszer és bizonyos ételek fogyasztása is rizikófaktort jelent. Ha gyakorta visszatérő jelenség, akkor mindenképpen érdemes figyelni, hogy milyen étel-ital fogyasztása után jelentkezik és ha találunk valamilyen összefüggést, akkor azokat a táplálékokat érdemes kerülni. Ami a kezelést illeti a gyógyszertárban kapható ecsetelők, illetve fertőtlenítős szájvizek jelentik a lehetőségeket, emellett türelemmel ki kell várni, míg a seb maradéktalanul begyógyul. Sajnos ez egy ilyen kellemetlen betegség, amire nincs valódi gyógyír és valahogy meg kell tanulni együtt élni vele.