Mit tegyen, ha túl érzékeny a bőre?

Sokszor az emberek nem is tudják, hogy mi váltja ki náluk a bőrérzékenységet és a viszketést. Amikor valaki olyan tüneteket tapasztal magán, amelyek arra engednek következtetni, hogy túlzottan is érzékeny a bőrfelülete, és ez bizonyos külső tényezőkhöz (például időjáráshoz) kötődik, akkor bizonyára elgondolkozik azon, hogy mit is lehetne tenni, hogy elkerülje a kellemetlen tüneteket.

[wp_ad_camp_1]

A bőrviszketés a legáltalánosabb tünetek közé tartozik ilyenkor, és szinte biztosan számolhatunk vele, akármilyen bőrproblémáról is beszélünk. Ezen kívül jellemző még a kiütés, és a bőr felületének a kipirosodásra. Bár ezeket legtöbbször allergiás tünetekként tartják számon, megtörténhet az is, hogy valamilyen másfajta problémára utalnak. A bőr egy olyan felület, ahol megmutatkozhatnak a nagyobb szervek panaszai is, és ezeket komolyan kell vennünk. A legtöbbször, hogyha hirtelen jelentkező viszketéssel, vagy kiütésekkel számolunk, akkor a gyomor problémáiról lehet szó. Nagyon gyakori, hogy ha valami olyant fogyasztunk, amit a szervezetünk nem tolerál, akkor az a bőrünkön üt ki. Ezt megfigyelhetjük és megbizonyosodhatunk róla úgy, hogy idővel kitapasztaljuk, hogy mit nem bír a gyomrunk, a májunk, vagy az epénk, és figyelünk a többi tünetre is.

Érzékeny bőr

Érzékeny bőr

Azonban gyakori az is, hogy nem az előbb felsoroltak következtében jönnek elő a kellemetlen tünetek, hanem azért, mert tényleges bőrbetegségről beszélünk. A leggyakoribb ilyen az ekcéma, amely nagyon sok embert érint, és amely sajnos nem gyógyítható hatékonyan. Azonban a tüneteit nagyon jól lehet kezelni, legtöbbször speciális kenőcsök segítségével. Arra viszont számítani kell, hogy nagyobb, tartósabb melegek, száraz levegő, és persze a hideg hatására is jobban előjöhet. Ezen kívül pedig a stressz is a legfőbb kiváltó okok között szerepelhet.