Mit tegyünk, hogy a gyerek a bilire szokjon?

A bilire szoktatás nehéz feladat, ám fontos része a gyereknevelésnek. A legtöbb gyereknél 1-2 éves kora körül jön el az a pont, amikor készen áll arra, hogy leszokjon a pelenkáról és átszokjon a bilire. Az életkor maga persze nem elég tényező, nagyon fontos a nevelés is!

[wp_ad_camp_1]

Első lépésben magyarázd el a gyereknek, hogy a pelenka kicsiknek való és Ő most már nagy lett, eljött az ideje, hogy megismerkedjen a bilivel. A koszos pelenkát akár bele is teheted a bilibe, ez segíthet megértetni a gyerek számára, hogy a bili mire való.

Sokféle bili kapható, de nem csak a design a fontos, hanem a használhatósága is. Olyan bilit vásárolj, ami praktikus és kényelmes a gyerek számára. Fizetés előtt ellenőrizd, hogy elég stabil-e a bili, nehogy ez már csak otthon derüljön ki!

A bilire szoktatás közben a kisebb-nagyobb balesetek természetesek, erre készülj fel. Az alsónemű kiválasztásakor bevetheted a „válaszd ki magadnak” trükköt, hiszen ha Ő dönthet nagyobb örömmel viseli majd. Nem árt beszerezni esetleg pár leszoktató pelenkát is.

Bili

Bili

Az új napirendet csak fokozatosan érdemes bevezetni. Kezdheted azzal, hogy napközben nem adsz rá pelust, csak éjszakára, vagy olyan nadrágot kap, amitől saját maga is könnyen meg tud szabadulni. Óránként ne felejts rákérdezni, hogy kell-e wc-znie. Folyamatosan bátorítani kell, hogy szóljon, amikor mennie kell.

Mindig ugyanabban az időpontban ültesd a kicsit a bilire, mivel a rendszer jót tesz a gyereknek. Közben Ő nyugodtan nézegethet képeskönyvet, de túl sokáig ne hagyd trónolni sem, legtovább fél óráig, hiszen könnyen fel is fázhat.

A dicséret a legfontosabb! Ha ügyesen használja a bilit és ha nem, akkor is dicsérni kell a kicsit. Végül ha már három egymást követő éjszakán száraz marad a pelus, akkor elkezdheted teljesen leszoktatni a gyereket az éjszakai pelenkaviselésről is.