Mit vegyünk egy üres albérletbe?

Amikor az ember saját ingatlant vásárol, akkor azt a saját szájíze szerint szép lassan berendezi és minden pontosan úgy és ott lesz, ahogy azt megálmodta. Ez persze rengeteg idő – az anyagiakról nem is beszélve -, ám hosszútávon megéri a fáradtságot, hisz ezektől lesz igazán otthonos az élettér.

Egészen más a helyzet azonban, amikor albérletbe költözünk. Főképp akkor, ha olyan kiadó lakást találunk, ami egyáltalán nincsen berendezve – ez például egyetemista éveink során simán előfordulhat -. Ilyenkor veszi észre az ember csak igazán, hogy apró, amúgy jelentéktelennek tűnő tárgyak mennyire nélkülözhetetlenek tudnak lenni. Ám nyilvánvalóan az sem megoldás, hogy mindenből veszünk, hisz ez mégiscsak egy albérlet, ahol valószínűleg csak pár évet töltünk, így érdemes a legfontosabbakra szorítkozni. De mik azok, amikre mindenképpen szükségünk lesz és milyen szisztéma alapján álljunk neki az összeválogatásnak?

Nos, a legjobb tanács, ami ilyenkor adható, az az, hogy próbáljunk meg helyiségek szerint gondolkodni, így marad ki talán a legkevesebb dolog első körben. Ha bútorok sincsenek, akkor költséghatékonyság szempontjából érdemes használtban gondolkodni, de a közeli rokonságban, barátoknál rengeteg olyan darab van elfekvőben, amit akár ingyen is nekünk adnak, így erre nem érdemes sokat költeni. Sokkal érdekesebbek az apróságok. Elsősorban arra ügyeljünk, hogy az összes tisztítószer, ami szükséges már a legelején meglegyen, hisz valószínű takarítások sorával fogjuk kezdeni a beköltözést. A konyhafelszerelés is kardinális kérdés, evőeszközök, tányérok, tepsi, edények, hámozó, konzervnyitó és legalább egy éles kés mindenképpen legyen, már az első napon. Úgyis rengeteg olyan eszköz lesz, amit menet közben hiányolunk majd, ezeket később beszerezzük. Mindenképpen legyen egy porszívónk és felmosónk, hisz ezzel a párossal már ki tudunk takarítani. Ugyancsak vigyünk magunkkal szárogatót, mert különben az első mosás után kellemetlenül fogjuk érezni magunkat. Ezek talán a legszükségesebbek, amolyan nekiindulásra elegendő felszerelés, aztán az első napok, hetek majd úgyis megmutatják, hogy mi az, am elengedhetetlen még a háztartásból. Jobban járunk, ha egy picit kivárunk, és akkor vesszük meg a dolgokat, amikor valóban úgy látjuk, hogy szükség van rájuk, így rengeteg kiadástól megkímélhetjük magunkat, hisz egy egyetemi élet általában más, mint ami a későbbiekben vár ránk, egész mások az igényeink és valljuk be, egy kollégiumban sincs minden, mégis milyen jól el lehet lenni.