MondoCon, az életre kelt japán rajzfilmek világa

A japán kultúra rajongói számára közismert fogalomnak számítanak az anime és a manga, azaz a japán rajzfilmek és képregények világa. Azonban már nem csak Japánban van nagy hagyománya annak, hogy a rajongók megjelenítik, életre keltik kedvenc karaktereiket, és összejönnek a MondoCon rendezvényeken. Hazánkban is igen népszerű, így 2005 óta rendszeresen rendeznek találkozókat az anime és manga rajongók számára.

[wp_ad_camp_1]

A MondoCon találkozók varázsa a sokszínűségében és kreativitásban, valamint különleges hangulatában rejlik. Rajongók ezrei gyűlnek össze ilyenkor, sokan saját maguk által tervezett és kivitelezett jelmezeket öltenek, ezzel megszemélyesítve kedvenc japán anime-, vagy kedvelt szerepjáték-karakterüket. A jelmezes megjelenés, másnéven a cosplay kimondottan színessé tudja tenni ezeket a rendezvényeket. A kilátogatók között látni olyanokat, akik csak egy-egy apróbb kiegészítővel, fejpánttal, karkötővel prezentálják rajongásuk tárgyát. Azonban vannak, akik igazán komolyan veszik a kiválasztott karakter megszemélyesítését. Saját készítésű ruházat, órákig tartó arcfestés/smink, paróka és egyéb, akár egész nagyméretű kiegészítő segítségével mutatják be kedvencüket.

A több ezres látogatói létszámok mellett elmondható, hogy ezek a rendezvények kimondottan családias hangulatban zajlanak. A rajongók között nagyon sok a fiatal, de számos korosztály képviselteti magát. Az évek során a klasszikus japán rajzfilmek és képregények világa mellett fokozatosan helyet kaptak a nyugati világ kedvencei is. Ez a fantázia-világ rengeteg érdekes programot, bemutatókat tartogat a látogatóknak. A látnivalók között találkozhatunk többféle videojátékkal, a fantasy világának számos képviselőjével, de találnak kedvükre valót a sci-fi rajongók is. A szerencsések kedvelt karaktereik szinkronhangjaival személyesen is találkozhatnak.