Napallergia tünetei és kezelése

Az egyre erősebb napsugaraknak köszönhetően, évről évre nagyobb számba jelentkeznek a napallergia tünetei az emberek körében. Pontos definícióval úgy írhatjuk le, hogy egy immunológiai folyamat, melynek a kiváltó oka maga napsugárzás. Tehet a napfényre való allergiás reakcióról van szó.

[wp_ad_camp_1]

Tüneteinél megfigyelhetünk hólyagos bőrfelszínt, csalánkiütést, apró vörös duzzanatokat bőrön, bőrpír a napfénynek kitett bőrterületen és bőrviszketést a napfénynek kitett területen. A napfény okozta csalánkiütés rendkívül ritka, az előfordulása kb. 1% alatti. Azt, hogy mitől alakul ki a mai napig rejtély, vélhetően génmutáció által lép fel, és örökletes is egyben. A polimorf fény-Thienemann már gyakoribb megbetegedés 9-20 %-ra teszik az előfordulását. Leggyakrabban nőket érint, a kiváltó oka ismeretlen, de genetikai úton örökletes. A harmadik típus pedig a fotóallergiás reakció, amely nem kifejezetten a napfény hatására, hanem a elfogyasztott élelmiszerre, gyógyszerre vagy krémekre jelentkezik.

Napallergia

Napallergia

Továbbá ilyen reakciót okozhatnak még különféle növények elfogyasztása is, mint a zeller, paszternák vagy a citrusfélék. A különféle napallergiás tünetek jelentkezésénél, mindig azt kell elsősorban meghatározni, hogy melyik jellegű allergiáról van szó. Amennyiben a fotóallergiás reakcióról van szó, akkor az nem igényel különösebb kezelést, csak a kiváltó krém vagy gyógyszer elhagyását. Emellett ajánlott még a hűtése a problémás területnek. Súlyosabb eseteknél szükséges lehet helyi kezelésre, gyulladáscsökkentők alkalmazására, vagy adott esetben antihisztamin tartalmú gyógyszer szedése. Annak érdekében, hogy elkerüljön az effajta kellemetlenségeket, érdemes kerülni a direkt napot és fokozaton hozzászoktatni a bőrünket az erős sugárzáshoz.