Napelem vs. napelemes tető

A megújuló energiaforrások egyre fontosabbá válnak az emberiség számára. Ugyanis sajnos eljutottunk arra a pontra, amikor már nagyon nem mindegy, hogy miképpen használjuk az energiát. Ha azt szeretnénk, hogy a Föld még az unokáink számára is élhető legyen, akkor le kell számolnunk a jelenlegi energiaforrásainkkal és életvitelünkkel, és újabb módszerek felé kell néznünk.

[wp_ad_camp_1]

Egy ilyen módszer a napelem, amely a nap energiáját hasznosítja. A napelem persze nem újdonság. Mindenki tudja, hogy mi a napelem, amelyet mára már szép számban lehet tetőkön is találni. A napelemes panelekkel azonban mg nem ért véget a napelemek fejlődése. Következő lépcső ugyanis a napelemes tető, ahol már nem különálló napelemek vannak felszerelve a már kész tetőre, hanem maga a tető funkciónál napelemként. Ez azoknak lehet nagyon szimpatikus megoldás, akik valamiért nem voltak megelégedve a tetőre szerelt napelemek kinézetével. Ugyanis minden bizonnyal sokkal esztétikusabb kinézettel rendelkezik a napelemes tető, amely megjelenésében nem sokban különbözik a hagyományos tetőtől.

Napelem

Napelem

Bár ez az ötlet valójában már nem új, most mégis újdonságként köszönthetjük a Tesla jóvoltából, akik számítása szerint egy ilyen tetőnek a telepítése 5-7 napot vesz igénybe. És azt ígérik, hogy olcsóbb lesz, mint a hagyományos tető. Kicsi számolás után azonban könnyen rájöhetünk, hogy az árat tekintve még mindig jobban járunk a hagyományos tetővel és az arra szerelt hagyományos napelemmel. Az azonban könnyen lehet, hogy a napelemes tetőé a jövő, és idővel inkább ezt fogjuk majd látni a házakon, mint a hagyományos napelemeket. Az mindenesetre pozitívum, hogy igyekeznek a megújuló energiaforrások tekintetében is olyan megoldásokat kitalálni, amelyek a nagyközönség számára is szimpatikusak lehetnek. Bárhogy is legyen, a napelem valóban egy környezetbarát megoldás, amelyet így vagy úgy, de használni kell, ha valóban sokáig és egészségesen szeretnénk élvezni a bolygónkat.