Nápoly: az élő múzeum

Nem hiába nevezik Olaszország harmadik legnagyobb városát élő múzeumnak, hiszen annyi műemlék, látnivaló díszíti a települést, hogy már csak az utcákon sétálva is egy valódi múzeumban érezzük magunkat. Ha valaki egy valóban hosszú múltra visszatekintő, történelmi várost szeretne látni, az biztosan Olaszország e települését látogatja meg, és garantálható, hogy nem fog benne csalódni.

[wp_ad_camp_1]

Kezdjük csak az utcákkal és a központtal! Az élő múzeumban sétálgatva ugyanis megfigyelhetők még az ősi görög négyzethálós utcaszerkezetek, és a történelmi városközpont is alig változott valamit az évszázadok során. A szűk utcákban járdák sincsenek, és egymást váltják a bérkaszárnyák és a paloták. A városban a gótika, a reneszánsz és a barokk stílusjegyei is megtalálhatók. Mindezekből kiindulva láthatjuk, hogy nem véletlenül lett 1995-ben Nápoly központja az UNESCO Világörökség része. És ekkor még a „valódi” látnivalókról nem is beszéltünk. Nápolyban található a Castel dell’Ovo, amely a város legrégebbi erődítménye, és egy kis szigeten áll. Továbbá itt tekinthetjük meg a város jelképének is számító Castel Nuovot, amely szintén az UNESCO Világörökség részét képezi.

Nápoly

Nápoly

A Santa Maria Assunta katedrális Nápoly legnagyobb méretű temploma, ahol a város védőszentjének a vérereklyéjét is őrzik, melyhez legenda is kapcsolódik, miszerint ha az év két napján megtekintett egyébként szilárd halmazállapotú vér nem válik cseppfolyóssá, akkor valamilyen katasztrófa fenyegeti a várost. De itt van még a Galleria Umberto passzázs, a Santa Chiara bazilikából, kolostorból, kriptákból és régészeti múzeumból álló komplexuma, és még sorolhatnánk.

Ide vonzhat még minket Pompeii és Herculaneum, a két ókori város, melyeket a Vezúv kitörése pusztított el. Nápolyból mindkettő könnyen megközelíthető, akár a direkt ide induló szervezett járatok által is. Na és végül meg kell említenünk a pizzát! Mivel itt nyílt először pizzéria, tehát ez a város a sokak kedvencének számító étel otthona. Miért ne látogatnánk hát ide, néznénk szét ezek a gyönyörű történelmi emlékek között, miközben finomabbnál finomabb pizzákat kóstolunk.