Néhány gondolat a problémamegoldásról

Nem szabad hagynod, hogy a problémáid problémává váljanak. A siker mértéke nem az, hogy milyen nehéz problémával kell megbirkóznod, hanem, hogy változott-e a problémád tavaly óta.
– John Foster Dulles, az USA  egykori külügyminisztere. A sikeres emberek mindig felnőnek a kihívásokhoz. Ez az egyik dolog, ami a győzteseket és a siránkozókat elválasztja egymástól.
Bárhol vagy is az életben mindig szembetalálod magad problémákkal.

[wp_ad_camp_1]

A problémák három ok miatt elkerülhetetlenek:

 1. Mert egyre bonyolultabb és sokszínűbb világban élünk;
 2. Mert emberekkel állunk érintkezésben;
 3. Mert képtelenek vagyunk uralni minden élethelyzetet amellyel szembesülünk.
Problémamegoldás

Problémamegoldás

A jó problémamegoldó képességhez a következő dolgok elengedhetetlenek:

 1. Számítsunk a problémákra! Aki azt várja, hogy sima útja lesz, az szüntelenül bajba kerül.
  Ha megőrzöd pozitív hozzáállásodat, de felkészülsz a legrosszabbra, akkor előnyös helyzetben fogod találni magad az utadba kerülő problémák megoldására.
 2. Fogadd el az igazságot! Az emberek a következő módokon reagálnak a problémákra: vagy nem hajlandók elfogadni azokat, -vagy elfogadják, majd beletörődnek  a helyzetbe, -vagy elfogadják, és igyekeznek  javítani a dolgokon.
  Neked  mindig az utóbbit kell tenned!
  Egyetlen ember sem képes arra, hogy homokba dugott fejjel irányítsa életét. Szembe kell nézni a valóság realitásaival.
 3. A távlati célod tartsd szem előtt! Folyamatosan a távlati célt kell szem előtt tartani. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy belegabalyodjunk a részletekbe, és szem elől tévesszük a lényeges dolgokat. „A többség az akadályokat látja, a kisebbség a célokat tartja szem előtt: a történelem az utóbbiak sikereit feljegyzi, az előbbieket pedig feledéssel jutalmazza.” – Alfred Armand Montapert.
 4. Egyszerre egy dologgal foglalkozz!  Jó tanács: soha ne próbáld az összes problémád egyszerre megoldani – sorakoztasd fel őket magad előtt egyesével! Ha egyszerre több problémával kerülsz szembe, győződj meg róla, hogy valóban megoldottad azt, amin éppen dolgozol, mielőtt továbblépnél a következőre!
 5. Ne adjunk fel egy fontos célt, csak mert hullámvölgyben vagyunk! Tisztában kell lennünk a hullámhegy-hullámvölgy elvvel. A fontos döntést akkor hozzuk, amikor a felfelé ívelő szakaszban vagyunk, nem a nehéz időszakokban.
 6. Nézz magadba! Amikor szembekerülsz egy problémával, hogyan reagálsz?
  Figyelmen kívül hagyod, s reméled, hogy magától megoldódik? Nem érzel elég erőt magadban a probléma megoldására? Vagy szíves-örömest nekigyürkőzöl?
  Valahányszor megoldasz egy újabb problémát, egy kicsivel gyakorlottabb leszel a folyamatban. De ha sohasem próbálkozol, ha nem tapasztalod meg a próbálkozás – kudarc – újra próbálkozás élményét, akkor sosem szerzel gyakorlatot a dologban.