Néhány tudnivaló a szürke marháról

Mindannyian hallottunk már a világszerte ismert szürke marháról, hiszen egy olyan fajról van szó, amely hazánkban őshonos. A szürke-marha, vagy más néven szürke szarvasmarha egy olyan őshonos háziállat Magyarországon, amely törvényileg védett.

[wp_ad_camp_1]

Egy igazi hungarikumnak számít, és egyfajta őserő rejlik egyedi megjelenésében és szépségében. Ezt az állatot világszerte ismerik és az Alföld egyik jellegzetességei közé tartozik, ezért napjainkban elsősorban turistalátványosságként tartják számon. A szürke marha az őstulok típusú szarvasmarhák fajához tartozik, és azok közül is a leghíresebb, közepes méretű képviselője. Az elmúlt évszázadokban. Közép Európában az egyik legjobb hústermelő volt és nagyon fontos szerepet játszott a magyar gazdaságban. Néhány tenyésztő megőrizte a fajt és napjainkban már egyre inkább növekszik a létszámuk. A szürke marhák színe koruktól és akár az évszakoktól függően változik. 4-5 hónapos koruk után már teljesen szürke lesz a színűk és a kifejlett egyedek színei az ezüst szürkétől a sötétebb daruszínig terjedő árnyalatokban fordulnak elő.

Szürke marha

Szürke marha

Hogyha nagyon kormos lesz a kifejlett egyed színe, azzal sincs semmi baj, viszont a tenyésztők nem igazán kedvelik. Színük akkor a legszebb, miután a tavaszi időszakban vedlettek. Az egyenes profilvonalú fejforma számít a legelőnyösebbnek. A szarvaik többfélék is lehetnek forma és nagyság szerint. Az ökör szarva a leghosszabb, a legrövidebb és legvékonyabb pedig a tehéné. A szürke marhák nyaka hosszú és keskeny és izomzatban szegény. A mar kiemelkedik, mellkasuk mély és hosszú, szügyük izmos és elég széles, farkuk hosszú. A tehén nagyon könnyen ellik, és ragaszkodik borjaihoz. Egy igen intelligens és igénytelen állatfajról van szó, ami rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben.