Néhány tudnivaló a szürke marháról

Mindannyian hallottunk már a világszerte ismert szürke marháról, hiszen egy olyan fajról van szó, amely hazánkban őshonos. A szürke-marha, vagy más néven szürke szarvasmarha egy olyan őshonos háziállat Magyarországon, amely törvényileg védett.

Egy igazi hungarikumnak számít, és egyfajta őserő rejlik egyedi megjelenésében és szépségében. Ezt az állatot világszerte ismerik és az Alföld egyik jellegzetességei közé tartozik, ezért napjainkban elsősorban turistalátványosságként tartják számon. A szürke marha az őstulok típusú szarvasmarhák fajához tartozik, és azok közül is a leghíresebb, közepes méretű képviselője. Az elmúlt évszázadokban. Közép Európában az egyik legjobb hústermelő volt és nagyon fontos szerepet játszott a magyar gazdaságban. Néhány tenyésztő megőrizte a fajt és napjainkban már egyre inkább növekszik a létszámuk. A szürke marhák színe koruktól és akár az évszakoktól függően változik. 4-5 hónapos koruk után már teljesen szürke lesz a színűk és a kifejlett egyedek színei az ezüst szürkétől a sötétebb daruszínig terjedő árnyalatokban fordulnak elő.

Szürke marha

Szürke marha

Hogyha nagyon kormos lesz a kifejlett egyed színe, azzal sincs semmi baj, viszont a tenyésztők nem igazán kedvelik. Színük akkor a legszebb, miután a tavaszi időszakban vedlettek. Az egyenes profilvonalú fejforma számít a legelőnyösebbnek. A szarvaik többfélék is lehetnek forma és nagyság szerint. Az ökör szarva a leghosszabb, a legrövidebb és legvékonyabb pedig a tehéné. A szürke marhák nyaka hosszú és keskeny és izomzatban szegény. A mar kiemelkedik, mellkasuk mély és hosszú, szügyük izmos és elég széles, farkuk hosszú. A tehén nagyon könnyen ellik, és ragaszkodik borjaihoz. Egy igen intelligens és igénytelen állatfajról van szó, ami rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben.