Nem minden pszichopata erőszakos, van aki sikeres lesz az életben

A pszichopátia a széles körben elismert erőszakos viselkedés kockázati tényezője, de sok pszichopatikus személy egyáltalán nem antiszociális és nem követ el bűncselekményeket. Egyelőre rejtély annak a megértése, hogy mi vezet ahhoz, hogy a pszichopaták „sikeresek legyenek”.

[wp_ad_camp_1]

„A pszichopatikus személyek hajlamosak antiszociális viselkedésben való részvételre, de megállapításaink szerint egyesek valóban jobban képesek gátolni ezeket az impulzusokat, mint mások” – mondta Emily Lasko, a tanulmány fő írója. „Noha nem tudjuk pontosan, mi okozza a lelkiismeretes impulzus-szabályozás növekedését az idő múlásával, tudjuk, hogy ez bizonyos személyeknél tapasztalható bizonyos pszichopatikus tulajdonságokkal rendelkezők esetében, akik viszonylag ‘sikeresebbek’, mint társaik.” A tanulmány azt találta, hogy a magasabb kezdeti pszichopátia az általános gátló kontroll és az agresszió gátlásának erőteljes fokozódásával jár együtt az idő múlásával.

Pszichopata

Pszichopata

A kutatás megállapításai alátámasztják a „sikeres” pszichopátia kompenzációs modelljét – mondta Lasko. „Megállapításaink alátámasztják az általunk javasolt új pszichopátia modellt, amely ellentmond a többi létező pszichopátia modellnek, mivel az inkább a pszichopata plusz tulajdonságaira koncentrál, nem pedig csupán a hiányokra.” – mondta. „A pszichopátia nem pusztán deficitekből álló személyiségjellemző – sokféle formát felvehet.” A tanulmány eredményei klinikai és bűnügyi helyzetekben hasznosak lehetnek, mondta Lasko, különösen a hatékony megelőzési és korai beavatkozási stratégiák kidolgozása szempontjából, segíthet azonosítani azokat az erősségeket, amelyekkel a pszichopatikus egyének rendelkeznek, amelyek visszatarthatják a jövőbeli antiszociális viselkedést.