Fűnyírótraktor ékszíjak

A fűnyírótraktorokon normál körülmények között nem hagyományos ipari szíjakat szokás használni, hanem speciálisan erre a célra kifejlesztett fűnyírótraktor ékszíjakat. Ezek a szíjak lehetnek ék profilúak, vagy lehetnek hatszögletűek. (A hatszögletű ékszíjak úgy néznek ki, mint két egymásnak háttal összeragasztott ékszíj.)

[wp_ad_camp_1]

Azokra a fűnyírókra, amelyeknél a kuplungolás nem hidrosztatikus, hanem a meghajtószíj meglazításával és megfeszítésével történik, minden körülmények között kevlár bevonatú, kevlár erőhordozó szállal ellátott fűnyírótraktor kuplung ékszíjat kell használni. Ez speciális anyagának köszönhetően jól bírja a hőt és a lökésszerű igénybevételt. Csak collméretben gyártják. Jele 3L, 4L, vagy 5L. Megtalálhatók az ekszij.hu webáruház ékszíj csoportjában.

Azokra a fűnyírókra, ahol úgynevezett szerpentin meghajtást alkalmaznak (az egyik ékszíjtárcsa másik irányba forog, mint a mellette lévő), olyan meghajtó szíj kell, amely hatszög profillal rendelkezik. Így a hajtást mindkét oldalon át tudja adni. Olyan módon fűzzük be, mint ahogy a szerpentin utak lejönnek a hegyről, ezért nevezik szerpentin szíjnak is. Jellemzően collméretben készülnek. A névleges méretük a szíj belső hossza collméretben. Fontos azonban ellenőrizni a milliméter méretet is, mert a különböző gyártók különböző milliméter jelzéssel ellátott szíjakat is ugyanolyan collmérettel jelölnek… (Persze a szíjfeszítő miatt ezek valószínűleg csereszabatosak, de jó tisztában lenni vele, hogy nem teljesen egyformák…) A fűnyíró traktorokon általában az AA profilú 13x10mm névleges méretű hatszög ékszíjak használatosak.