Női, vagy férfi az agyad?

A modern agykutatásnak hála, mára már nagyon sok mindent megtudhattunk agyunk működéséről. Két agyféltekénknek különböző feladatai vannak. Egy vaskos idegrost-nyaláb köti össze őket.

[wp_ad_camp_1]

Bal agyféltekénknek köszönhetjük a beszédkészséget, logikánkat és matematikai képességünket. Régebben úgy tartották, hogy a bal féltekét főleg a férfiak használják, míg a jobbot inkább a nők. Ez az elmélet azonban már megdőlt.

Jobb agyféltekénk, testünk bal oldalán található. Ez a rész felelős a vizuális készségekért, mint például a képzeleterőnkért, elvont gondolatokért, művészi készségekért, stb. Jellemző, hogy van pár tulajdonság a féltekékben, melyek kifejezetten a férfiakra, vagy épp a nőkre jellemzőek.

Emberi agy

Emberi agy

Nagyon elterjedt a gondolat, hogy az erősebbik nem csak egy dologra képes koncentrálni, míg a gyengébbik nem, egyszerre többre is. Részben igaz ez az elmélet, vegyünk egy példát. Ha reggeli közben férjünk újságot olvas, jobb, ha nem beszélünk meg vele semmi fontos dolgot, vagy találkozót csak akkor, ha már letette az újságot, hisz ilyenkor egyik fülén be, másikon ki. A nők, agyuk mindkét féltekéjét egyszerre használják. Ezért van az, hogy kedvenc sorozatuk nézése közben elmélyedt beszélgetést tudnak folytatni barátnőjükkel, és mindenre pontosan emlékeznek napokkal később is.

Bármelyik féltekénket használjuk, vagy egyiket, vagy másikat, a lényeg az, hogy használjuk és tréningezzük.