Orchidea, a virágok királynője

Manapság egyre jobban elterjed hazánkban is ez a trópusi növény. Ahhoz képest, hogy pár évvel ezelőtt igazi különlegességnek számított, mára már szinte, minden sarkon beszerezhetjük, akár több fajtáját is.

Szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egyik legszebb virág az orchidea, mellyel nagyon sokan egyet értenek. Ez az egzotikus növény a szépségükkel és kecsességükkel, minden virágot szerető embert levesznek a lábukról. Ám sajnos sokunkban még ma is él az a hiedelem, hogy kényes és nehezen gondozható növény az orchidea. Viszont ez egy tévhit és a legtöbb esetben, azzal rontjuk el, hogy túlgondozzuk őket. A legtöbb esetben a locsolás az, amellyel a legnagyobb problémát okozhatjuk a növénynek. Az egyik legfontosabb szabály, hogy sosem szabad vizet hagynunk a kaspójában. Az orchidea számára az átlátszó műanyag cserép biztosítja a tökéletes közeget. A vásárlást követően nem szükséges átültetnünk, főleg nem egy zárt kaspóba. Hiszen a kaspóból, nem tud eltávozni a felesleges víz és így nagyon könnyen tönkre megy a növényünk, mivel elrothadnak a gyökerei.

Orchidea

Orchidea

Az effajta problémára könnyen felfigyelhetünk, hiszen intő jel lehet a levélsorvadás. Az orchidea eredeti élőhelye az őserdőkben a fákon található. Az összes gyökere léggyökér. Pont ezért sosem szabad egyszerű virágföldbe ültetni, mivel így nem jut megfelelő oxigénhez. A legjobb választásnak a kifejezetten erre alkalmas orchidea föld bizonyul. Ez valójában nem is igazi föld, hanem tőzeg, hogy minél jobban hajazzon a természetes élőhelyére. A legideálisabb környezet számára 20-25 C között van. Az mellett, hogy ideális hőmérsékletet biztosítunk számára, nagyon fontos még a kellő mennyiségű fény. Legmegfelelőbb hely számára ablak előtt, vagy ablakpárkányon van, ahol a nap első felében éri az intenzívebben fény.