Orchidea, a virágok királynője

Manapság egyre jobban elterjed hazánkban is ez a trópusi növény. Ahhoz képest, hogy pár évvel ezelőtt igazi különlegességnek számított, mára már szinte, minden sarkon beszerezhetjük, akár több fajtáját is.

[wp_ad_camp_1]

Szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egyik legszebb virág az orchidea, mellyel nagyon sokan egyet értenek. Ez az egzotikus növény a szépségükkel és kecsességükkel, minden virágot szerető embert levesznek a lábukról. Ám sajnos sokunkban még ma is él az a hiedelem, hogy kényes és nehezen gondozható növény az orchidea. Viszont ez egy tévhit és a legtöbb esetben, azzal rontjuk el, hogy túlgondozzuk őket. A legtöbb esetben a locsolás az, amellyel a legnagyobb problémát okozhatjuk a növénynek. Az egyik legfontosabb szabály, hogy sosem szabad vizet hagynunk a kaspójában. Az orchidea számára az átlátszó műanyag cserép biztosítja a tökéletes közeget. A vásárlást követően nem szükséges átültetnünk, főleg nem egy zárt kaspóba. Hiszen a kaspóból, nem tud eltávozni a felesleges víz és így nagyon könnyen tönkre megy a növényünk, mivel elrothadnak a gyökerei.

Orchidea

Orchidea

Az effajta problémára könnyen felfigyelhetünk, hiszen intő jel lehet a levélsorvadás. Az orchidea eredeti élőhelye az őserdőkben a fákon található. Az összes gyökere léggyökér. Pont ezért sosem szabad egyszerű virágföldbe ültetni, mivel így nem jut megfelelő oxigénhez. A legjobb választásnak a kifejezetten erre alkalmas orchidea föld bizonyul. Ez valójában nem is igazi föld, hanem tőzeg, hogy minél jobban hajazzon a természetes élőhelyére. A legideálisabb környezet számára 20-25 C között van. Az mellett, hogy ideális hőmérsékletet biztosítunk számára, nagyon fontos még a kellő mennyiségű fény. Legmegfelelőbb hely számára ablak előtt, vagy ablakpárkányon van, ahol a nap első felében éri az intenzívebben fény.