Otthon is eltávolítható a fogkő

Jellemző hazánkban, hogy a legtöbben már csak akkor fordulnak fogorvoshoz, ha már kellően nagymértékű fogszuvasodást kell a szakembernek orvosolnia, a lakosság legnagyobb többsége ugyanis csak akkor keresi fel a közeli fogorvosi rendelőt, ha már nagyon fáj a foga, nem segítenek a fájdalomcsillapítók sem.

[wp_ad_camp_1]

A fogkővel pedig már mondhatni, hogy csakis az igényesebbek fordulnak orvoshoz, holott nem árt kezelni ezt a problémát is még időben, mivel hosszú távon az íny elsorvadását idézheti elő az a fránya fogkő, ami később akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. A fogorvost rendszeresen fel kell keresni, de most eláruljuk, hogy otthon mit is kezdhetünk az elmeszesedett és a megkeményedett fogkővel.

Annak érdekében, hogy odahaza is hatékonyan eltudjuk távolítani a fogaink közül ezt a rendkívül kellemetlen jelenséget, a legjobb és egyben a legegyszerűbb megoldást a fogpor kínálja. A fogpor olcsóbb, mint a legtöbb fogkrém, sőt ma már patikákban, gyógynövény-üzletekben és már a nagyobb bevásárló-központokban is könnyedén be lehet szerezni.

Fogkő

Fogkő

Azt persze jó, ha tudod, hogy a már makacsul besárgult és megszilárdult fogkövet nem lehet így kezelni, azt már csakis a fogorvos tudja eltávolítani, méghozzá egy speciális ultrahangos eszközzel.  Miután ez megtörtént már lehetsz ügyesebb, avagy használj egy héten legalább egyszer fogport, mert az úgynevezett plakk-kezdeményezést, ami még lágy, a fogpor szemcséi eltávolítják, a fogzománcot viszont nem sértik.

Sajnos a fogkő kialakulásának gyakoriságát nem csak a hanyagság okozhatja, hiszen az örökölhetjük is, mivel függ a nyál ásványi anyag tartalmától. Vannak, akiknek már az eltávolítás utáni napokban azonnal visszaépül a fogkő, a szerencsésebbek viszont több hónapra is fogkőmentesek maradnak.  A fogorvosok szerint mindenesetre meg kell tanulni helyesen fogat mosni, amivel a fogkőképződést is késleltetni tudjuk.