Otthon is lehet hatékonyan edzeni

Annak érdekében, hogy egészségi állapotunkat hosszú távon is megőrizhessük, elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás is. Sajnos a manapság oly gyakori stresszes, túlhajszolt életmód mellett gyakorta már nem marad kellő idő és energia arra, hogy edzőterembe járjunk, így sokan egyáltalán nem is végeznek semmilyen sporttevékenységet.

Az igazság azonban az, hogy némi tervezéssel otthonunkban is kivitelezhető ez, természetesen a szükséges kompromisszumok megkötésével. Első körben azt kell megvizsgálnunk, mennyi szabad hely áll a rendelkezésünkre. Amennyiben van egy üresen álló szoba, netán garázs, vagy szuterén, akkor nyert ügyünk van az otthoni edzést illetően. Mindössze pár gépet kell beszereznünk, ám ezeket akár használtan is nyugodtan megvásárolhatjuk. Egy mechanikus futógép mellett a szobabicikli és egy univerzális edzőgép teljes mértékben lefedi az igényeket. Ezek birtokában erősíteni is tudunk, illetve a kardiózás miatt sem kell elhagyni otthonunkat.

Némiképp nagyobb kihívás megtervezni az otthoni edzést, ha hely szűkében vagyunk. Ilyen esetekben válasszunk egy összecsukható szobabiciklit, hiszen azt akár a szekrény mélyére is elsüllyeszthetjük, amikor épp használaton kívül van. Ugyan futópadok kapcsán is találhatunk ilyen modelleket a kínálatban, ám ezek gyakorta nem túl masszívak, ami hosszú távon komoly problémákhoz vezethet. Ezért ha nincs lehetőség egy nagyobb darab elhelyezésére, akkor maradjunk a szabadtéri kocogás mellett és az otthoni kardiót inkább tekeréssel oldjuk meg. Ami az erősítést illeti, a nagyobb gépekről le kell mondanunk, ám a jó hír, hogy pár kézi súlyzóval, illetve egy hosszabb rúddal a legfontosabb gyakorlatokat könnyedén elvégezhetjük. Persze ezzel nem állítható össze a tökéletes otthoni edzésterv, ám sokkal jobb, mintha egyáltalán nem sportolnánk semmit.