Pajzsmirigyrák: okok, tünetek és kezelés

A pajzsmirigyrák az ötödik leggyakoribb rák a nők körében. Az előfordulási arány folyamatosan növekszik mind a férfiak, mind a nők körében. Az 5 éves túlélési arány 98%, a 10 éves túlélési arány 95%, és számos tényezőtől függ, amelyek közül a legfontosabb a betegség diagnosztizáláskori stádiuma.

A pajzsmirigyrákot történelmileg négy típusra osztották: papilláris, follikuláris, velős és anaplasztikus. A papilláris, follikuláris és medulláris karcinómák a pajzsmirigy-daganatok differenciált típusát jelentik. A pajzsmirigy Hurthle-sejtes karcinóma (HCC) a pajzsmirigyrák egyik kevésbé ismert típusa. A papilláris rák a rák leggyakoribb típusa. Általában csak egy pajzsmirigylebenyt érintenek, és túlnyomó többségük differenciált, vagyis a daganat mikroszkopikus megjelenése hasonló a normál pajzsmirigyszövetéhez. A follikuláris rák kevésbé gyakori, mint a papilláris rák, lassú fejlődési ütemmel rendelkezik és nagyon jó prognózisú. Összességében a papilláris és follikuláris rák a pajzsmirigyrákok több mint 90%-áért felelős. A medulláris rák a pajzsmirigyrákok körülbelül 5%-áért felelős, C-sejtekből fejlődik ki, és általában a többszörös endokrin neoplázia (MEN2) nevű genetikai szindróma része. Ez a rák rosszul differenciált vagy differenciálatlan változata.

Hurthle-sejtes karcinóma: Ez a pajzsmirigyrák kevésbé ismert típusa. A follikuláris pajzsmirigyrák egyik változatának tekintették, de 2017-ben az Egészségügyi Világszervezet külön daganattípusnak minősítette a follikuláris pajzsmirigyrákhoz képest jelentős kórszövettani és molekuláris különbségek miatt. Általában az idősebb nők körében gyakoribb, és agresszívebb lehet, mint a pajzsmirigyrák egyéb formái, lágyszöveti áttéteket okozva. Az anaplasztikus pajzsmirigyrák meglehetősen ritka, agresszív, erősen proliferatív rák, korai metasztázis lehetőséggel, fenntartott prognózissal.