Paradicsom – zöldség vagy gyümölcs?

Az örök kérdés, hogy valójában a paradicsom zöldség-e vagy gyümölcs, rengeteg vitát váltott ki az évek során. Az emberek általában azért tévesztik össze a gyümölcsöt a zöldséggel, mert a tudósok és a szakácsok teljesen másképp használják őket.

[wp_ad_camp_1]

Tudományosan szólva, a paradicsom mindenféleképpen a gyümölcsök közé tartozik. Az igazi gyümölcsök a növény tövében levő magházból fejlődnek ki és tartalmazzák a növény magvait (bár megművelt formájában már lehet mag nélküli). A szakácsok szerint viszont határozottan zöldség, hiszen inkább sós ízű, mint édes. A „zöldség” kifejezés általánosságban használt egyéb ehető növényi részekre, például káposztalevél, zeller, burgonya gumó, amik nem feltétlenül a növény gyümölcséből jönnek létre. A fogós kérdés hogy a paradicsom igazából micsoda, eljutott egészen Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságára, ahol úgy határoztak, hogy a paradicsom egy zöldség. A bíróságon azzal érveltek, hogy a paradicsomot vacsoránál szolgálják fel, mint zöldséget, nem pedig desszertként, mint a gyümölcsöket.

Paradicsom

Paradicsom

A bíróság határozata viszont csak az adójogot érintette, még mindig nem tudták a paradicsomot tudományosan zöldségként osztályozni. Mondjon bárki bármit, a tudósok szerint márpedig a paradicsom gyümölcs, még akkor is ha néhány ember és a szakácsok továbbra is zöldségként tekintenek majd rá. Nem a paradicsom az egyetlen gyümölcs, amit zöldségként használunk, például a padlizsán, az uborka, a zucchini és a tök is olyan gyümölcsök, amelyeket inkább sósan szolgálunk fel a vacsoránál. A kérdésre a válasz tehát az, hogy a paradicsom technikailag gyümölcs, de főzésnél zöldségként használjuk. Vicces tény: a paradicsom a hivatalos zöldség New Jersey-ben, míg Arkansas-ban hivatalos zöldség.