Peruban a veszélyeztetett pápaszemes medvéket tanulmányozzák

A pápaszemes medvék száma Peruban nagyobb lehet a gyanítottnál – állítja egy új tanulmány az URSUS-ban. A Göteborgi Egyetem, a Martin Luther Egyetem Halle-Wittenberg (MLU) és a Stony Brook Egyetem kutatócsoportja a veszélyeztetett fajok populációját tanulmányozta Észak-Peruban. Az egyének arcminta alapján történő azonosításával képesek voltak megbecsülni a terület népsűrűségét és azonosítani egy ismeretlen hotspotot. Érdekes módon a kutatók megfigyelték az első “arany” medvét is.

A Tremarctos ornatus pápaszemes medve félénk teremtmény: Keveset tudunk ezen állatok ökológiájáról és viselkedéséről. A 2000-es évek közepéig hamisan azt hitték, hogy éjszakai. “Mivel annyira megfoghatatlanok, nehéz tanulmányozni ökológiájukat és kitalálni, hogyan védhetjük meg őket, mint fajt” – mondja Wilhelm Osterman, a Göteborgi Egyetem vezető szerzője. A pápaszemes medve azonban az Andok ökoszisztémájának kulcsfontosságú faja; ez az egyetlen Dél-Amerikában őshonos medve, és esernyőfajnak számít. Védelme rendkívül előnyös lenne más fajok számára is. Az IUCN vörös listáján szereplő medve az élőhelyek széttöredezettsége és az ember-medve konfliktusok miatt kihalással fenyegeti őket.

Kutatási tartózkodásuk alatt a csapat eredetileg a sárga farkú gyapjas majom viselkedését akarta feltárni, egy ritka majmot, amely csak a Perui Andokban található. “De a helyiek és a YUNKAWASI civil szervezet tagjai elmondták, hogy a közelben rendszeresen észleltek medvéket. Ez felkeltette érdeklődésünket, mert a pápaszemes medvék valós idejű tanulmányozása egyedülálló lehetőség volt” – mondja Julia Osterman biológus, az MLU-n.  A kutatók a helyi közösséggel szorosan együttműködve kidolgoztak egy protokollt az állatok szisztematikus megfigyelésére a Copal régióban, amely többnyire gyepekből és néhány szétszórt erdőből áll. A kutatóutakon a csapatot legalább egy helyi idegenvezető kísérte.