Rendrakás és szelektálás a ruhás szekrényben

A ruhás szekrényben való rendrakás rengeteg embert bosszant és keserít el, mert a szelektálás miatt nehéz feladat. Egyre ismertebb a KonMari módszer, melynek lényege, hogy a rendrakás kevesebb időt vegyen igénybe, és egyszerűbb legyen. Érdemes megismerni a módszer lényegét, valamint azt, hogy hogyan alkalmazható.

[wp_ad_camp_1]

A módszer megalkotója egy 19 éves japán nő, akit mindig is foglalkoztatott a rendrakás folyamata. A módszerről, és a rendrakásról mindeddig négy könyvet irt, mára már több mint 30 országban előszeretettel olvassák a műveit. A módszer lényege abban rejlik, hogy a rendrakás során kizárólag azokat a ruhadarabokat tartsuk meg, amelyek valódi örömöt tudnak okozni. Bizonyára megtapasztalta már, hogy milyen nehéz feladat megválni azoktól a ruháktól, amelyeket lehet, hogy évek óta nem hordtuk, ám a módszernek köszönhetően többé már nem jelent gondot a szelektálás. A KonMari módszer szerint a rendrakás során nem azt kell elhatározni, hogy akar kidobni, hanem azt, hogy mit tartanánk meg a legszívesebben.

Marie azt javasolja, hogy a rendrakás során sorba pakoljunk ki a szekrényből, és csak azokat a darabokat rakjuk vissza, amelyeket tényleg viselni szokott. Lényegesen fontos, hogy a szelektálás alkalmával csend és nyugalom vegye körül az embert, mert akkor alaposan megnézheti, megtapinthatja a ruhákat, és megfigyelhető az érzéseit is az adott darabbal kapcsolatban. A módszer szerint a ruhákat hajtogatás után nem egymás tetejére kell helyezni, hanem egymás mögé, hogy átláthatóbbak legyenek. Ha rendezett ruhás szekrényre vágyik, akkor a ruhákat hajtogassa össze, míg a felakasztott darabokat rendezze el színek szerint. Hasznos, ha a szennyest is szín szerint válogatja, mert akkor a mosás alkalmával egyszerűbb lesz a dolga.