Rendszer átmosását kazáncsere előtt? Hogyan lehet megvédeni az új kondenzációs kazánt a lerakódásoktól?

A kazán védelmét szolgálja az iszapleválasztó megléte és beépítése, ami már garanciális feltét, ha ez az eszköz nincs beépítve a visszatérő ágba, a gyártó nem ad garanciát a kazánra.

Több féle módszer is van az újonnan lecserélt kondenzációs gázkazánjának a megvédésére. Még az új kazán telepítése elött a régi gázkazánjával, át lehet mosni a rendszerét, erre a legjobb szer a Fernox F8-as, amit maximum 3 napig lehet keringtetni a rendszerben, ez idő alatt minden szennyeződést szétmar, leválaszt utána egy mosatógéppel annyi ideig kell mosni a rendszert amíg tiszta víz nem jön belőle.

Milyen egyéb módszerrel védhetem meg a kazánomat?

A leghatékonyabb és a legjobb módszer, hogy a kazánba soha ne rakódjon le semmiféle szennyeződés, az az, hogy le kell választani egy hőcserélővel az új kazánt és a régi rendszert. A hőcserélő egy olyan eszköz, melynek 4 csonkja van, 2db fűtési előremenő és 2db visszatérő csonk, az egyik csonk pár a kazán és a hőcserélő közt épül ki, a másik csonkpár a régi rendszer és a hőcserélő közt épül ki. A lényege az, hogy a hőcserélő a 2 oldal közt nincs átjárás, azaz a régi rendszer fűtési oldala soha nem fog a kazánig eljutni és vissza, mert a hőcserélő nem engedi át. Ezért a kazán és a hőcserélő közt, körülbelül 4 liter tiszta víz fog keringeni.

Kazáncsere

Kazáncsere

Viszont nem egy olcsó költség ez a leválasztás, a hőcserélő körülbelül 50.000-Ft, mivel ketté lesz választva a rendszer, ezért kelleni fog egy szivattyú a hőcserélő másik oldalára is, ami körülbelül 40.000-Ft, kelleni fog egy tágulási tartály is ami 15.000-Ft körül mozog (a mértéke a rendszer nagyságától függ) valamint az új szivattyújának is meg kell oldani elektronikusan a vezérlését, amit vagy egy Comphuterm Q8 RF-el lehet megoldani, vagy relé kapcsolókkal, körülbelül 30.000-Ft plusz költésg, valamint a plusz idomok, elzárók, szivattyú védelemre visszacsapó beépítése körülbelül még vagy 60.000-Ft és körülbelül 80.000Ft munkadíj. Körülbelül 275.000-Ft plusz költséget jelent a hőcserélő beépítése kompletten, viszont ezzel örök élet védelmet biztosíthatunk a kazánnak.

Mikor éri meg rendszer átmosást kérni?

Hogyha hőcserélővel nem szeretné leválasztani a régi rendszerét az új kondenzációs kazánról, mivel túl drágának ítélte, akkor mindenféleképpen át kell mosatni. Valamint akkor is, ha rézcsöves rendszereva, vagy a régi radiátorok típusa eltérő volt, (öntöttvas, alumínium) illetve, ha a régi rendszere vascsöves, vagy gravitációs volt.

Természetesen ez sem kötelező, de az új kazán védelme miatt ajánlott.

Viszont a mágneses iszapleválasztó beépítése már kötelező, mivel ennek hiánya garanciavesztéshez vezethet. Elméletileg az iszapleválasztó védelme is elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy megvédje a lerakódástól a kazánt. A kazán belső hőcserélőjére és a szivattyújára vállal garanciát a gyártó az iszapleválasztó megléte miatt.

Hogyha mégis eltömődne a kazánja, akkor egy hibakódot fog kijelezni, Viessmann kazán 245-ös hibakódot fog kiírni, ilyen esetben a garanciális beüzemelőket kell értesíteni, akik leterheltségüktől függően ki fognak menni, és kitisztítják a kazánt és a belső hőcserélőjét.