Románia és a fenntartható divat

Romániában a kommunista korszakban jól bejáratott textilipar működött. Amikor az autoriter rezsim 1989-ben elesett, az ország megnyílt az olcsó termelési áraival elcsábított nagy (gyors) divatmárkák előtt. Milyen esélyekkel rendelkeznek a fenntartható román márkák abban az országban, amelyben jelenleg a tömeges ruhagyártás uralkodik, és amelynek helyi vásárlóinak többsége korlátozott gazdasági erővel rendelkezik?

[wp_ad_camp_1]

A román Ivan Patzaichin kétségtelenül igazi bajnok. A Duna-delta egy távoli falujában született, profi sportoló lett 17 évesen. Pályafutása során hét olimpiai és 22 világbajnoki érmet szerzett kenuzásért az 1970-es és 1980-as években. A 69 éves Patzaichin új szenvedélyt váltott ki: népszerűsítette szülőhazáját, a Duna-deltát, miközben kampányolt a lassú turizmus, valamint a fenntartható ételek és divat mellett a régióban. 2011-ben megalapította Patzaikint, az üzleti partnereivel, Teodor Froluval és Olah Gyarfas divattervezővel. „Alapvető gondolatunk mindig az volt, hogy hiteles román anyagokat használjunk” – magyarázza Ivan Patzaichin.

A korábbi modell, Floriana Sandu által 2011-ben alapított Gnana Studio etikus és fenntartható divatcímke. A termékek környezetbarát és újrahasznosított anyagokból és helyben szövött textíliákból készülnek. A kollekciókban használt pamut és bambusz antik üzletekből vagy szakosított raktárakból származik, és átlátszó gyártási folyamat révén kel életre. „Kreatív, kényelmes, modern és funkcionális esztétikát kérünk, alacsony környezeti hatással. Következésképpen csak kis műhelyekkel, helyi termelőkkel és kézművesekkel dolgozunk a helyi közösség és gazdaság támogatása érdekében” – magyarázza Floriana Sandu. A régi anyagok újrahasznosításával a tervező elmondja, hogy hatalmas mennyiségű vizet takarít meg, és márkája miatt a szén-dioxid-kibocsátása csökken. „Romániában a divatpiac gazdasági okok miatt nem elég érett.