Szabad feldolgozott ételeket fogyasztani?

Most, hogy az egészséges étkezés újra a reneszánszát éli, egyre több helyről lehet hallani, hogy a feldolgozott ételek mennyi veszélyt rejtenek magukban. Régebben, a huszadik század közepéig-végéig ez nem volt kardinális kérdés, hisz akkoriban még nem volt ennyire elterjedt az ipari mértékű élelmiszer előállítás, jobbára a háztáji alapanyagok lettek felhasználva az ételekhez.

Hogy megértsük mi is a probléma a feldolgozott ételekkel, és hogy miért is nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ez a fogalom ördögtől való, ahhoz tisztáznunk kell, hogy mit is takar ez a kifejezés. A legtöbb embernek ugyanis a feldolgozott étel hallatán a különböző konzervek, gyenge minőségű májkrémek, kétes összetevőjű felvágottak ugranak be. Ez alapvetően nem is hibás gondolkodás, ám nem csak ezekre használjuk ezt a definíciót. Ugyanis minden olyan ételt feldolgozottnak hívunk, amely átesik valamiféle eljáráson, aminek a hatására más jellegű élelmiszert kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Jól látszik tehát, hogy például egy füstölt szalámi is bőven ebbe a kategóriába esik, azaz korántsem mondható, hogy minden feldolgozott étel rendkívül egészségtelen lenne.

Ez elsősorban a eljárástól függ. Rengeteg olyan élelmiszer van, amelynél a feldolgozás elsődleges célja az, hogy valamilyen tápanyaggal, ásványi anyaggal, vagy vitaminnal dúsítsák. Ilyen például a hozzáadott B-12 vitamin (kifejezetten a vegetáriánusok részére), vagy a kalciummal dúsított víz, de gondoljunk csak a laktózmentes tejre, amely az intoleranciával rendelkezők számára hatalmas segítség. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a friss étel a legtöbb esetben egészségesebb, mint a feldolgozott. Mivel ezek az élelmiszerek általában szintetikus tápanyagokat, vitaminokat kapnak az eljárások során, ezek okkal nehezebben szívódnak fel természetes társaiknál. Emellett a legtöbb ilyen étel tele van telített zsírsavakkal, amelyek szív problémákat okozhatnak. Végül, de nem utolsósorban arról se feledkezzünk meg, hogy az élelmiszeripar legravaszabb trükkje ez, hisz a gyengébb minőségű alapanyagokból is képesek ízfokozók és adalékanyagok segítségével valami ízletest (vagy legalábbis annak tűnőt) létrehozni. Nagyon érdemes tehát meggondolni, hogy miből és mennyit fogyasztunk, mert komoly hatással lehet a szervezetünkre a nem megfelelő táplálkozás.