Szabadulj meg a penészes faltól!

Természetesen senkinek sem tesz jót, ha penészes környezetben él, mégis a legveszélyeztetettebbek a gyerekek, az idősek és a gyenge immunrendszerrel rendelkezőek. A tünet első jelei, hogy megduzzad az orr nyálkahártyája, ami orrfolyáshoz vezet, de a köhögés is előjön, jelentkezik a szem- és bőrirritáció. Igaz, hogy kevés esetben, de a penész tüdőgyulladást, és lázat is okozhat.

[wp_ad_camp_1]

A penész többnyire télen jelenik meg a falakon, hiszen ilyenkor a lakásokban sokkal kevesebbet szellőztetnek, mint nyáron, és a pára is jobban lecsapódik a hideg falakon. Érdekes, hogy a penészgomba mégis inkább a melegebb időt szereti, a legjobban tizenöt és a harminchét fok közötti hőmérsékletet tesz neki jót. Annak érdekében, hogy nem tegyük ki magunkat a penész káros hatásainak a legfontosabb és egyben a leghatásosabb módszer, ha csökkentjük lakásunkban a nedvességtartalmat. Ennek érdekében ellenőrizzünk minden csapot, és egyéb vízforrást, hogy az nem folyik-e valahol.

Penészes fal

Penészes fal

Télen nehéz megoldani, de ha csak lehetséges, akkor minden ruhát szárítsunk a szabadban, és szellőztessünk gyakran, sőt kapcsoljuk be a ventilátort is, hogy forgassa meg kissé a levegőt. Kicsit költséges megoldás, de ajánlatos a ház külső szigetelésébe befektetni, mivel általa a falak később hűlnek ki. A levegő ideális páratartalma nagyjából negyven százalék. Ha túl nagy a koncentrátum, akkor bizony kell egy párátlanító eszköz.

Ha már kialakult a penészfolt, akkor alaposan ki kell szellőztetni az adott helyiséget, hajszárítóval, vagy ventilátorral levegőt kell fújni a penészes foltra, hogy az száradjon meg. Védőkesztyű nélkül semmiképp se ne érjünk hozzá a penészhez. Amikor nekifogunk eltávolítani a foltot, akkor a kesztyű mellett a szánkra és az orrunkra is tegyünk egy védőmaszkot, a szemünkre pedig egy védő szemüveget. Takarítás után hagyjuk, hogy megszáradjon a fal.