Számos gyönyörű hegység van a Földön

Az Andok a Föld leghosszabb hegysége Dél-Amerika nyugati partja mentén. Összesen hétezer méter hosszú és nagyjából 200-300 km széles, néhány helyen szélessége meghaladja az 500 km-t, átlagmagassága pedig 4000 m. A hegység, hét országban terül el, melyek a következők: Argentína, Bolívia, Chile, Kolumbia, Ecuador, Peru, Venezuela.

[wp_ad_camp_1]

Az Andok a második legmagasabb hegység a Földön, melynek legmagasabb pontja az Aconcagua csúcs (6262 m). A hegységet tulajdonképpen lemeztektonikai folyamatok hozták létre és kialakulása a jura időszakban kezdődött. A kréta korszakban kezdte elnyerni mai formáját. Az Andokban több aktív vulkán is van és ezek közül a leghíresebb a Cotopaxi, amely egyben az egyik legmagasabb aktív vulkán a világon. A hegység három részre osztható, a Déli-Andok Argentínában és Chileben, a Közép-Andok Chile északi részén, Peruban és Bolíviában, illetve az Északi-Andok, Ecuador északi részén, Peruban és Venezuelában. Az Északi-Andok két vonulatra oszlik melyek a következők: Nyugati Kordillera és Keleti Kordillera és ezeket mély medencék választják el egymástól.

Andok

Andok

Az Andokban az éghajlat a magassággal és a tengerhez való közelséggel változik. A hegység déli részén az éghajlat esős és hideg, a központi részen nagyon száraz, illetve az északi részen esős és meleg, viszonylag magas átlaghőmérséklettel, 18 Celsius fokkal. A hirtelen változó éghajlat, a magassággal van összefüggésben. A hegység legmagasabb csúcsától néhány kilométerre már esőerdők is vannak. Az Andok remek lehetőséget kínál a sízni vágyók számára. A hegylánc négy síhatalmat foglal magába, ahol Chilében és Argentínában gyönyörű lejtők várják a téli sportok szerelmeseit. Ha tehetjük mindenképp látogassunk el erre a csodálatos helyre akár sízni, akár kirándulni, túrázni.