Szaunázás igen vagy nem?

Amikor valaki egy wellness hétvégét tervezzünk, akkor az már szinte egyértelműen a szaunázást is magában foglalja. Nem is találhatnánk ettől jobb programot, hogy megpihenjünk és kikapcsolódjunk kicsit. A szaunázás őshazája Finnországba vezethető vissza.

[wp_ad_camp_1]

Finnországban a statisztikák szerint minden harmadik emberre jut egy szauna. De vajon ők csinálják jól? Most mi utána jártunk, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat egy szaunázás. A szaunázás a köztudatban úgy él, hogy alapvetően az egészség megőrzésére szolgál, ám nem árt a negatívumokat is szem előtt tartani, ugyanis sajnos az is van. A szaunázás közben a bőrünk hőmérséklete nagy mértékben megnövekedhet, a pulzusszámmal és a szívveréssel együtt. A szauna hatására a vérnyomás is megváltozhat, így akár szívelégtelenség is felléphet. Ezért is szokták javasolni, hogy akik különféle szívbetegségekkel küszködnek, azok mellőzzék a szauna használatát. Továbbá azt is érdemes megemlíteni, hogy a hosszas szaunázás esetén fennállhat a kiszáradás esélye is, ezért erre érdemes nagyon oda figyelni.

Szaunázás

Szaunázás

Ha szaunázás során szédülünk, vagy kellemetlenül érezzük magunkat, akkor az annak a könnyen lehet, hogy dehidrálunk. Ilyen esetben gyorsan pótolnunk kell a folyadékot a szervezetünk számára. Mindezek ellenére a szaunázás számos jótékony hatással is rendelkezik. Az egyik legismertebb pozitív hatásának a méregtelenítés nevezhetjük. Ez mellett kihatással lehet a légzésre, amely nagy mértékben fokozódhat és a levegővételek is felgyorsulhatnak. Ennek köszönhetően javulhat a légtérfogat és a légcsere is hatékonyabban működhet. Amennyiben huzamosabb ideig rendszeresen járunk szaunába, akkor annak következménye lehet a légúti húrút kialakulásának a csökkenése. Továbbá jó hatással lehet a bőrünk szépségének a megőrzésére és az izomlázat is enyhítheti.