Szélütés fiatalon az alkohol, dohány és drog miatt

Azt mindenki tudja, hogy mennyire is káros az alkohol, a dohányzás és a drogok fogyasztása és hogy ez milyen következményekkel is járhat, a legtöbb iskolában erről eladások is folynak, hogy a felvilágosítás által csökkenteni lehessen azon fiatalok számát, akik élnek az említett szerekkel. Azt viszont csak most bizonyították be amerikai kutatók, hogy akik a felnőttkor kezdetétől alkohol, drogot vagy kábítószert fogyasztanak gyakori a szívroham a kortól és nemtől függetlenül.

[wp_ad_camp_1]

A szélütésre eddig leginkább mindenki csak úgy gondolt, mint az idős emberek betegségére, nem úgy, mint egy olyan betegségre, ami már fiatalkorba is támadhat, pedig sajnos így van. Kimutatták, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás és a drogok használata olyan elváltozásokat tud okozni az erekben és a szívben, ami visszafordíthatatlan és így rendkívül növeli a szívroham kockázatát, tehát a különben is káros szereket érdemes méginkább kerülni és nem növelni a veszély faktort.

Szélütés

Szélütés

A Cincinnati Egyetem munkatársa, Brett Kissela kutatásvezető a csoportjával mintegy 1200 páciens vizsgált meg, akik már átestek a szélütésen és határozottan megállapították, hogy a szélütést elszenvedett fiatalok többsége bizony élt valamelyik káros szer túlzott fogyasztásával. Kissela csoportja a kutatásában a vér- és vizeletmintákból vette az adatokat az alkohol- és droghasználat kimutatása érdekében. Az elemzéseik alapján kimondták, hogy a 2005-ben a szélütést elszenvedett fiatal betegek több mint fele aktív dohányos volt és minden ötödik kábítószert használt.

Amerikában évente nem kevesebb, mint 800 ezer ember esik át szélütésen és egyre nagyobb százalékban támadja meg a fiatalokat a betegség, éppen ezért folyamatosa felvilágosítást kell tartani és figyelmeztetni a fiatalságot.