Szemüveg, vagy kontaktlencse?

Ahogy az ember öregszik, úgy kezdi el egyre több nyavalya gyötörni. Először még csak ropog itt-ott, aztán már azt vesszük észre, hogy reggelente szinte fáj kikászálódni az ágyból, hisz a testünk egy kicsit később ébred, mint a szellemünk.

S noha rendesen tud fájni egy-egy ízület, vagy izom, a legelszomorítóbb jelen az öregedésnek talán mégis a szemünk és a látásunk folyamatos romlása. Sokan úgy vannak vele, hogy a húszas éveikben már érzik a jeleit ennek, ám kitartanak amíg lehet és inkább hunyorognak a tévé, vagy épp a könyv előtt, ám ez nem egy tartható állapot és előbb-utóbb mindenki rászánja magát, hogy rendbe tetesse látását. Szerencsére ma már kiváló eredményt hoznak a látásjavító műtétek, ám nagyon sokan így is ódzkodnak a lézeres beavatkozástól, vagy épp olyan problémájuk van, amin az sajnos nem segít.

Ilyenkor marad valamilyen hordható segítség, vagy szemüveg, vagy kontaktlencse. Hogy melyik a megfelelő választás, az aránylag könnyedén eldönthető, hisz élesen látszanak az előnyeik és a hátrányaik is. Szemüveget két esetben érdemes választanunk. Az egyik, ha kimondottan szeretjük. Ez elsőre talán furcsán hangzik, de az igazság az, hogy sokan örömmel hordják, és szinte hozzá tartozik a stílusukhoz. Az ő számukra nyilván ez a kézenfekvő megoldás. Ugyancsak jó választás abban az esetben, ha csak ritkán kell viselnünk. Ha például csak vezetéshez szükséges, akkor egyszerűbb, mint egy kontaktlencse, hisz az autóban tartva mindig kéznél van, egy pillanat alatt fel és levehető, nincs szükség segédeszközökre, nem kell lejárati időt nézni, egy szóval roppant kényelmes. A kontaktlencse ellen épp ez az egy érv szól: oda kell figyelni a tárolásra, hogy betegen ne viseljük, illetve a lejárati időre. Emellett azonban sokkal élesebb képet ad, mint egy szemüveg, ráadásul, ha nagy különbség van a szemeink közt, akkor azt a szemüveggel ellentétben kontaktlencsével tökéletesen lehet korrigálni. A higiéniára azonban nagyon oda kell figyelni, és akkor tökéletes megoldás lehet látásunk javítására.