Szilikon a hétköznapi életünkben

A szilikon számos élethelyzetben utolér bennünket akár akarjuk, akár nem. Sokaknak a hölgyek szilikon implantátumai ugranak be, megint másoknak pedig az ablaküvegek szigetelésére használt szilikon tömítő gumi. Azt viszont már kevesen tudjuk, hogy mi is pontosan a szilikonok alapanyaga.

[wp_ad_camp_1]

Először 1823-ban állítottak elő szilíciumot, tiszta állapotban, ezt nem más tette meg, mint Berzelius. A szilikon név már a XX. századhoz fűződik, hiszen ekkor élt Kipping, aki egy angol kémikus volt. A második világháború idején Amerikában használták először fel a szilikont, majd elindult hódító útjára és megérkezett Európába is. Az 50-es évek elején eljutott Magyarországra is.

Képzőművészeti alkotások, cukrászipari termékek, orvosi alkalmazások is készülnek ma már szilikonból. A cukrászatok előszeretettel alkalmazzák a sütések folyamatánál, hiszen bizonyára Ön is találkozott már például a muffin formával, amely szintén szilikonból készül. A képzőművészetben általában azért használják, hogy eredeti műtárgyakról valósághű másolatot készítsenek. Egy magyar nevéhez, Nagy Józsefhez köthető a szilikon művészfesték feltalálása is.

Szilikon

Szilikon

A szilikon egészségügyben történő alkalmazása a szilikon implantátumok terén érzékelhető a leginkább. Ma már esztétikai és korrekciós szempontból is fontosak a szilikon implantátumok. A szemészet is előszeretettel alkalmazza ezt az anyagot a szemlencsék beültetésénél, illetve szürkehályog műtéteknél. Az szilikon igen jó oxigén áteresztő képességgel rendelkezik, ezért is alkalmazzák a szemészeti beavatkozásoknál.