Tanácsok a biztonságos strandoláshoz

Kevés szórakoztatóbb tevékenységet találhatunk a forró nyári napokon a strandolásnál. Érdemes azonban betartani bizonyos szabályokat, mert a csobbanás könnyen balesetek forrásává vállhat. A meggondolatlanság, az elemi szabályok figyelmen kívül hagyása minden évben követel áldozatokat.

A nyár egyik fő veszélyforrását a szabadvizek és a strandok jelentik. Folyó- és állóvizekben a fürdés tilalmát vagy a fürdésre alkalmatlan, veszélyes helyet „Fürödni Tilos!” táblával jelzik. Szabadvizek esetén legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés, ott is ügyelni kell azonban, hogy a bójákon belül maradjunk. Tiltott helyen történő fürdőzés amellett, hogy veszélyes, szabálysértésnek is minősül, pénzbírsággal sújtható. Mielőtt bemegyünk a vízbe, hűtsük le magunkat, ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe! Kerüljük a fürdőzést teli gyomorral és szeszes ital, vagy kábítószer befolyása alatt. Szív- és érrendszeri, légző- és mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül ne menjenek a vízbe!

Aki nem, vagy csak kicsit tud úszni, ne menjen a vízbe felfújható gumimatraccal, mert könnyen a mély vízbe sodródhat, ha nem figyel. Ismeretlen helyen soha ne ugorjunk fejest a vízbe, komoly sérülések lehetnek, ha a víz nem elég mély. Folyóvízben, ha az örvény lehúzza a lábunkat, kerüljük el a kapálózást, várjuk meg, míg az örvény ereje csökken és ússzunk a felszínre! Kisgyermekeket még vízparton se hagyjunk soha felügyelet nélkül, főleg ne a vízben. Víz mellett az idő könnyen elromolhat, ezért mindig figyeljük a viharjelzést és az első jelzésre hagyjuk el a vizet! Fürdőzők között fürdőeszközöket, vízi biciklit csak úgy használjunk, hogy a többi fürdőzőt ne zavarjuk. A szélben elsodródott gumimatracok, fürdőeszközök után ne ússzunk be, életünk kerülhet veszélybe a mélyebb vízben.