Tanácsok a félős kutyusok kezeléséhez

A legfontosabb amikor először találkozol az állattal, hogy soha ne közelítsd, majd érintsd meg közvetlenül. Hajolj le, fordulj oldalra, kerüld a szemkontaktust. Ezután csendes hangon szólítsd meg, majd nagyon lassan nyújtsd felé a kezed, ami a földhöz közel marad, nem emelkedik a kutya feje fölé. Az állatnak ezáltal lehetősége nyílik arra, hogy megszaglásszon, és tudja, nem jelentesz veszélyt számára.

[wp_ad_camp_1]

Egy helyes szőrmók láttán az ember legszívesebben azonnal simogatná, de ez a lehető legrosszabb dolog, amit egy idegen ebbel tehetsz. Bölcsebb, ha az öklödet kinyújtod inkább, és hagyod, hogy megszaglásszon. Először a kutya mellkasát cirógathatod meg. Ha látod, hogy ez az állatot nem zavarja, akkor aztán megsimogathatod az oldalát, utána a fejét is. Az ismerkedési szakaszban mindenképp érdemes betartani a sorrendet.

Előfordulhat, hogy az új kutya ideges lesz idegenek társaságában, mivel nem tudja felmérni, veszélyt jelentenek-e. Ilyen helyzetben előre készítsd fel a vendégeidet, mond nekik, hogy ne foglalkozzanak a kutyával, hadd szokja a társaságot. Elmondhatod nekik is, amit a fentiekben említettünk.

Félős kutyus

Félős kutyus

A gyerekeket általában nehéz összehozni egy félős kutyával. Ezért fontos, hogy ne hagyd a gyerekkel kettesben, mivel a rettegő állatok nem viselkednek mindig megfelelően, ha váratlan stresszhelyzet éri őket. A gyerekek gyors, koordinálatlan mozdulatai a fenyegetettség érzetét kelthetik a kutyában.

Ha látod, hogy a kutya ideges, védekező állásba helyezkedett, esetleg agresszíven viselkedik, akkor soha ne próbáld azzal megnyugtatni, hogy dicséred, mivel így ezt a viselkedésformát társítja a jutalommal. Sokkal okosabban járhatsz el, ha megvárod, amíg a kutya megnyugszik, majd csak utána simogatod és dicséred meg. Ha nem tud megnyugodni, akkor vidd haza nyugodt körülmények közé.