Tanulás és háttérzene – Valóban hatékonyabb a tanulás zene által?

Vannak olyan gyerekek, akik azt állítják, hogy sokkal könnyebb úgy tanulni és házi feladatot, mások viszont a néma csendre esküsznek. Vajon tényleg segíti a tanulást a zene hallgatás? Ezt részletezzük az alábbiakban!

[wp_ad_camp_1]

A kutatók is érdekesnek találták, hogy bizonyos gyerekek kizárólag néma csendben tudnak tanulni, míg másoknak szükségük van a zenére, de legalábbis valamiféle alapzajra, hogy tanulni tudjanak. Készült egy kutatás, aminek keretein belül a részt vevő diákokat négy csoportra osztották. Az első csoport néma csendben tanult, míg a másik olyan zenét hallgatott tanulás közben, amit szeret, a harmadik olyan zenét, amit nem szeret, míg a negyedik csoport dalszöveg nélküli zenét hallgatott. A megtanult anyagból tesztet kellett írni a csoportoknak. Az első csoport, vagyis azok, akik néma csendben tanultak kiemelkedően jó eredményt értek el. Azok, akik dalszöveg nélküli zenét hallgattak, szintén jól teljesítettek, azonban azok, akik dalszöveggel hallgattak zenét elég rosszul teljesítettek. Az, hogy a diákok kedvelték-e a zenét, amit hallgattak, nem sokat számított.

Tanulás zenével

Tanulás zenével

A zene hallgatás tehát egyáltalán nem növeli a teljesítményt, hisz azok teljesítettek a legjobban, akik csendben tanultak. Érdekes módon ezt a diákok is megjósolták. Ha a gyerek minden áron ragaszkodik a zenéhez, akkor érdemes lehet rávenni egy próbára, hogy ő is lássa, mennyivel gyorsabban meg tudja tanulni az anyagot, ha nem hallgat zenét. Elképzelhető, hogy ő maga is megdöbben az eredményen és ha nem is mindig, de gyakran dönt majd a néma csend mellett, ha tanulásra kerül a sor. Ha egyből eltiltjuk a tanulás közbeni zene hallgatásról, akkor biztosan veszekedés és hiszti lesz az eredmény, így előbb egy, az előbb említett, próbát érdemes tenni.