Tartós fülzúgás okai

Igen meglepő lehet a tény miszerint Magyarországon közel 300.000 – 500.000 érint ez a probléma, és egyre inkább a fiatalabb korosztályt. Jellemzően már 22-35 év között jelentkezik és sokakat egy életen át végig kísér.

[wp_ad_camp_1]

A fülzúgást úgy tudjuk magyarázni, amely olyan hang megjelenése az egyik, vagy minkét fülben, amely nem emberen kívüli hangforrásból ered. Az érintettek időközönként, vagy tartósan különféle hangokat hallanak a fülben. Ez a hang jellemzően lehet morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, vagy akár dübörgés is. Vagy akár olyan is megtörténhet, hogy egyidejűleg több hang is beléphet a fülbe. A hallott hang, akkor lehet a legzavaróbb, ha nyugodt közegben vagyunk. Amennyiben ez a kellemetlenség tartósan fennáll, akkor gátolhatja a koncentráció képességet, az elalvást és zavarhatja a mindennapokat. A fülzúgásról el kell mondani, hogy nem egy önálló betegség, sokkal inkább egy tünet együttesről beszélhetünk. Megkülönböztethetjük a szubjektív fülzúgást, amely mások számára nem érzékelhető és fizikai eszközökkel nem mérhető. A másik fajtája pedig az objektív fülzúgás, amelyről akkor beszélünk, ha az már egy külső szemlélő számára is érzékelhetővé válik sztetoszkóp segítségével. Ez sokkal ritkább esetnek bizonyul.

Fülzúgás

Fülzúgás

A szubjektív fülzúgásnak számtalan ok állhat a hátterében. Ilyen lehet a középfülgyulladás, zsírdugó, fülkürthurut, sérülések, erős hangok által kiváltott belsőfül károsodás. Továbbá ide tartozik még a koponya és agy sérülések, központi idegrendszer egyes megbetegedései, keringési zavarok, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, stb. A hang a semmiből jön így nem lehet csak úgy kikapcsolni. A beteg teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül, és szorongás alakulhat ki. Az ilyen stresszes állapotok még erősíthetik a fülzúgást.