Tépőzár, hogy egyszerűbb legyen az élet

A tépőzár megjelenésével minden egyszerűbbé vált. Sok kötés megoldódott, és elfelejthetjük a csomókat is. Nem csoda, hogy az egyszerű ruházati termékektől az űrhajózásig megváltoztatta a mindennapi életünket. Hol használjuk a tépőzárat és miben könnyíti meg életünket?

[wp_ad_camp_1]

A tépőzár rendkívül erős kötést ad, mégis könnyű bánni vele, így igen közkedvelt a felhasználása. Minél nagyobb a felülete annál erősebb a kötés. Így ha erősebb tartásra van szükségünk ügyelnünk kell arra, hogy elegendő legyen a tépőzár felülete a kívánt kötés eléréséhez. A tépőzár által bontható kötés nagyszerű dolog, így szívesen alkalmazzák cipzárak, gombok helyett kabátokon és pulóvereken. Cipőfűző helyett is megállja helyét, így számos cipőhöz és szandálhoz is felhasználják a gyors és megbízható rögzítést.

Továbbá rendkívül nagy szerepet tölt be a sporteszközökön. Egyszerű felhasználása lehetővé teszi, hogy az űrhajózásban is nagy hasznát vegyék. Az űrhajókban a tépőzár segítségével rögzítenek tárgyakat és használati cikkeket, mivel a súlytalanságnak köszönhetően könnyen lábuk kél a különböző, ám annál fontosabb eszközöknek. Az űrhajós ruhák egyes elemeinek rögzítését is tépőzárral oldják meg.

Tépőzár

Tépőzár

Ezen felül a hadsereg is felhasználja és alkalmazza több területen is. Az egyenruhákon található rangjelzések is tépőzárral tapadnak a ruhához, mivel ezen jelzéseknek gyorsan és megbízhatóan leválaszthatónak kell lenniük, illetve változó időjárási körülmények között is megbízhatóan a helyükön kell maradniuk. Elrugaszkodva a ruházkodástól, számos területen használjuk a tépőzárat, mint például a különböző telefon- és fényképezőgép tokokon, a pelenkákon és különböző bőrdíszmű kiegészítőkön is.

A számos felhasználási területnek köszönhetően ma már gyártanak hő- és vízálló, rugalmas és nagy szilárdságú tépőzárakat is. Nem csoda, hogy Georges De Mestral találmánya meghódította a világot.