Természetes ásványvíz, a föld kincseivel dúsítva

Az emberi szervezet testtömegének több mint fele víz, ezt jól tudjuk az iskolából. Éppen ezért is kiemelten fontos, hogy megfelelően hidratáljunk, és elegendő folyadékot igyunk. De vajon mi az ideális folyadék? A válasz egyértelmű: a víz. Itt jön a következő kérdés, hogy vajon mennyi és milyen vizet igyunk? Csapvíz vagy ásványvíz az, amire testünknek leginkább szüksége van? Tulajdonképpen mi a különbség?

Az ember lételeme a víz. Egy egészséges felnőtt ember számára az ajánlott napi folyadékmennyiség nagyjából 2-3 liter. Ha tehetjük, elsősorban vizet fogyasszunk. Azonban víz és víz között is van különbség. Az emberi test kizárólag az édesvizet képes elfogyasztani, ez a bolygón található vízkészletnek mindössze egy százalékát teszi ki. A tudósok vízkincsnek nevezik, nem véletlenül. Az ásványvíz a folyadékpótláshoz a legideálisabb és legegészségesebb megoldás. A természetes ásványvizek ugyanis a szervezet számára nélkülözhetetlen mikro- és makroelemeket, ásványi anyagokat tartalmaznak az emberi szervezet által legkönnyebben hasznosítható, oldott formában. A hazánk területén fellelhető ásványvizek összetétele azonban változó. Ha valaki teljesen egészséges, bármelyik ásványvizet bátran fogyaszthatja. Bizonyos betegségek esetén azonban érdemes megnézni, milyen ásványi kincsek milyen mértékben vannak jelen az ásványvízben.

Maga az ásványvíz mélyen a föld alatt húzódó, tiszta, védett vízadó rétegekből nyerhető ki. A víz kitermelése szigorú előírások szerint zajlik, a természetes ásványvíz források és kutak vízminőségét folyamatosan ellenőrzik. Az így kinyert víz eredeténél fogva tiszta, mentes minden szennyeződéstől és emberi beavatkozástól, valamint megfelelő, és állandó mennyiségben és összetételben tartalmaz ásványi anyagokat. Milyen földi kincseket rejt egy üveg természetes ásványvíz? A makroelemek között megtaláljuk a nátriumot, a káliumot, a kalciumot, a kloridot, a magnéziumot, valamint foszfort. Azért makroelemek, mert ezeknek az elemeknek az emberi szervezetben fellelhető mennyisége 50 mg/testömegkilogramm fölötti. Ezzel szemben a mikroelemek legtöbbje kevesebb, mint 20 mg. Ilyen a vas, a fluor, a pajzsmirigy működéséhez szükséges jód, továbbá a lítium, a mangán, a cink, a réz, valamint a szulfát és a szilícium. Ezek a mikro- és makroelemek segítik szervezetünket az egészségünk megóvásában.