Természetes energiaital, avagy szódabikarbóna vízzel

Hogy könnyebben vegyük a nap közben elénk gördülő akadályokat, egy kis erősítő mindig jól jön. A sok koffein mellett viszont igyuk inkább természetes energiaitalként szódabikarbónás vizet és teszteljük le a szervezetünket. Kúraszerűen érdemes fél évente egy-lét hétig minden meginni egy szódabikarbónás keveréket. Négy deci vízbe egy teáskanál szódabikarbónát kell tenni, esetleg kevés citromlét.

[wp_ad_camp_1]

Természetesen, ha nagyon zavar a keverék íze, akkor tehetsz hozzá mézet. Persze igazán nem olyan mennyiségről van szó, amit ne lehetne kibírni. Semmiképp ne fogyaszd folyamatosan és nem is igyál belőle túl sokat, mert a gyomrot megviselheti, emelheti a vérnyomást és még hasmenést is okozhat. Rendszeres kúraként, kis mennyiségben ellenben csak jót tehet.

A szódabikarbóna remek lúgosító, ezért kiegyensúlyozott pH-értéket eredményez. A savasság megkönnyíti az emésztést, de a lúgosabb pH érték egészségesebbnek tekinthető, mivel a legtöbb degeneratív betegség savas környezetben fejlődik ki. Emellett a vesék érzékenyek a savas vizeletre, különösen abban az esetben, ha vesekövek is kialakultak. Ha szódabikarbónát iszol, akkor az karbantartja a veséket. Egy szó mint száz, a szódabikarbóna semlegesíti a savat, így ha gyomor égéssel küzdesz fogyaszd bátran.

Szódabikarbóna

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna antiszeptikus hatású, ami azt jelenti, hogy elpusztítja a parazitákat, a gombákat, és penészölő is. Kitűnő száj- és torokfertőtlenítő, így megfázás, nátha esetén is javasolt a szódabikarbónával való gargarizálás. Kutatások támasztják alá, hogy a szódabikarbóna másfél napon belül legyőzi a megfázás tüneteit.

Nem ajánlott viszont szódabikarbónát inni, ha sómentes diétát követsz, ha ödémában, májbetegségben, vagy súlyosabb vesebetegségben, magas vérnyomásban szenvedsz. Mindemellett állapotos, és szoptatós kismamáknak sem javasolt a fogyasztása.