Testbeszéd kisokos

A testbeszéd abban az esetben is beszédes, ha az illető egy szót sem szól. Érdemes tisztában lenni a különféle testbeszédek jelentéseivel, mivel előnyt jelenthet egy tárgyalás, beszélgetés vagy állásinterjú során.

[wp_ad_camp_1]

A szemkontaktus nyíltságra utal, így érdemes alkalmazni. Azonban érdemes azt is tudni róla, hogy ha túlzásba viszi az ember, akkor könnyen agresszív hatás lehet elérni vele, ezért nem érdemes másokat meredten bámulni. Valószínűleg a legtöbb ember tisztában van vele, hogy a mellkas előtt keresztezett kar a teljes elutasítás jele. Ha az ügyfél vagy az üzleti partner, esetleg a főnök keresztezi a karjait mellkasa előtt, akkor valószínűleg nem tetszik neki az, amit hall. Vannak, akik kényelmetlenül érzik magukat vagy már teljesen elegük van a témából. A pókerarc vagy fapofa arra utal, hogy az illető kényelmetlenül érzi magát. Egy kellemes mosoly sokat segíthet, azonban a Joker szerű grimasz csak megriasztja a másikat és még kellemetlenebbül fogja érezni magát. Ha egy társaságban azt látjuk, hogy két személy ugyanúgy ül és ugyanabban a testhelyzetben van, akkor a két személy teljes mértékben egy húron pendül.

Testbeszéd

Testbeszéd

Nagyon fontos a kézfogás is, még pedig a határozott, önbizalmat sugárzó kézfogás. Még véletlenül sem a másik kezét összeroppantó kézfogásra gondolunk, de nem is az ernyedt, erőtlenre. Kézfogás során párhuzamosan kell nyújtani a kezet nem pedig felfelé vagy lefelé fordítva. Az egyik legárulkodóbb dolog a testtartás. Rengeteg ember összegörnyedt, hajlott háttal közlekedik. Egy egyenes tartású emberre nem csak, hogy jó ránézni, de önbizalmat is sugároz. Mindenki szereti, hallani a nevét, ezért érdemes többször kimondani. Persze nem kell túlzásba vinni, mintha beakadt volna a lemez. Szintén fontos a térköz, vagyis nem szabad sem túl közel, sem túl távol állni a partnertől.